Властта се страхува от журналистите. Затова ги купува и продава, но по-евтино ще й излезе да им отсече ръцете и да ги превърне в бюрократи на държавна хранилка

Властта се страхува от журналистите. Затова ги купува и продава, но по-евтино ще й излезе да им отсече ръцете и да ги превърне в бюрократи на държавна хранилка

Законите за клеветата – първи официален опит да запушат устата на медиите
Законите за клеветата в медиите ще запушат устите и на малкото останали смели медии. Просто няма да могат да ни препечатват от ФБ. Скритата цензура в усилията да се пишат правила за медиите, цели да опази името на съмнителните типове във властта. Да им осигури удобен медиен комфорт, докато претакат бюджета.
И ако гилдията допусне това, идва краят и на последната останала възможност за свобода на словото.
Но като чета вестниците днес, се чудя, защо ли им е на колегите свобода на словото. Те отдавна са решили този проблем. Живуркат си от заплата до заплата и се снишават под клавиатурата, че ако надигнат глава, може и да останат на улицата посред късната есен.
Медиите се предадоха постепенно, но са на колене пред властта доста отдавна – откакто заплатите и тиражите зависнаха от рекламодателите. Това е съдбата на частните медии. Не че не трябва да има и такива, но приватизацията на свободата на словото доведе до слово без свобода, защото още не е измислен начин човек хем да е част от стадото, хем да вика: „АЗ, АЗ, АЗ!“ през цялото време. Частната собственост не трябва да е повсеместна. Трябва общественият интерес да е водещ, това е ststus quo за всяко човешко същество, чиито живот в най-голяма степен зависи от обществените отношения и мястото му в обществото.
Днес Красимир Велчев ще изтика журналистите от кулоарите в НС,понеже сега пък на Корман Исмаилов му пречат микрофоните. Както през 1997 г. Костов ги натири от коридорите из МС, че пречат на министрите му да мислят.
Ние, потребителите на свободата на словото, сме тези, които губим от запушването на устите на журналистите.
Кел файда, че Велчев щял да признава медиите за четвърта власт – ако не е инстуционализирана, всяка власт е мнима. Затова съветвам всяка приятелка да сключва брак, за да не остане с децата и празни ръце накрая, като приключи тая игра на любов, дето всички другарки по съдба въртят без всякаква мисъл за бъдещето.
На журналистите не им трябва институция, за да работят правилно. Единственото, което им трябва е поне относителна свобода да мислят, да издирват информация, да шетат из коридорите на властта, за да притесняват началниците и да не им дават въздух да дишат, докато не си свършат работата. Вярвате или не, но свободата на журналистите да се моткат из краката на властта е единствената ни останала защита срещу произвола на властимащите.
Малко днес си спомнят какво означава липса на достоверна информация, на свободни медии и журналисти по призвание. Но някои добре помним какво означава тоталитаризъм. Общество управлявано от слухове – пуснали са олио, пуснали са банани, пуснали са гръцки бикини по 4,50 лв. и двудневната опашка от изнервени мадами се надява да се докопа до 2 чифта на дупе, че да има с какво да се премени за празника. Цели трудови колективи заклеймяват дисидентите и поетите на нацията, понеже нахапали Първия.Долу! Долу опитите да ни натикат пак в помийната яма!
И затова смятам, че днешната 8 партийна власт, подтиквана от ГЕРБ и благоприятствана от общата умора от непрекъснати избори и скандали, тика страната фатално към тоталитаризъм. Докато се усетим и всички медии ще са обществени и подчинени на правата партийна линия. Която никога не се пресича ни с човешката такава, нито с обществения интерес.
Затова категорично призовавам изкушените да пишат закони за медиите, да се въздържат от подобни действия. Те ще се обърнат и срещу тях, техните семейства и деца, в някакъв бъдещ момент. Когато ги изхвърлят от властовите позиции няма да има на кого да си изплачат мъката, а по тях ще хвърлят помия. А хората ще вярват на това, което им говори за тях официоза.
Призовавам гилдията да наостри сетивата си и да не допуска излишен контрол върху работата на журналистите. Това да те признават управляващите за четвърта власт е перверзия. НИЕ СМЕ ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ! Няма нужда Краси Велчев да го описва в закон и така да подготвя почвата за закон за информацията, който ще се превърне в закон за цензурата.
Властта се страхува от журналистите. Затова ги купува и продава, но по-евтино ще й излезе да им отсече ръцете и да ги превърне в бюрократи на държавна хранилка.
Колеги, политиците се страхуват от нашия чорлав и непокорен вид, опитват се да ни сложат униформи, и да ни вкарат в час на класния. Опитват се да ни превърнат в тухла в стената, с която отново са почнали да се ограждат, за да скрият далаверите си от очите на обществото.
Това е целта им и ако не се противопоставим, ще ни смачкат до края на мандата на това нестабилно, коалиционно управление.
НА ОРЪЖИЕ, БРАТЯ! ЛАМЯТА СЕ НАДИГА, ПАК!Нора Стоичкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *