Вносът на втечнен природен газ в ЕС от Русия се е увеличил с 40 на сто от 2021 г. насам

Вносът на втечнен природен газ в ЕС от Русия се е увеличил с 40 на сто от 2021 г. насам - 1

Вносът на втечнен природен газ в ЕС от Русия се е увеличил с 40 на сто от 2021 г. насам

ЕС е внесъл през първите седем месеца на 2023 г. с 40 на сто повече природен газ от Русия отколкото през същия период на 2021 г., посочва в прессъобщение неправителствената организация „Глоубъл уитнес“ (Global Witness), цитирана от ДПА.

След началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. страните членки на ЕС забраниха вноса на въглища и суров петрол, с някои изключения, от Русия и обещаха да намалят вноса и на други изкопаеми горива и техни деривати.

„Купуването на руски газ има същото въздействие като купуването на руски петрол. И двете финансират войната в Украйна, всяко евро спомага за продължаването на кръвопролитията“, казва Джонатан Нороня-Гант, експерт по изкопаемите горива в организацията.

Според „Глоубъл уитнес“ между януари и юли т. г. ЕС е внесъл около 22 милиона куб. м втечнен природен газ спрямо 14 милиона куб. м през първите седем месеца на 2021 г. През периода януари-юли 2022 г. ЕС е внесъл от Русия 21 милиона куб. м втечнен природен газ.

Ръстът на вноса на втечнен природен газ от Русия в ЕС е много по-висок от общия ръст на износа му от страната, възлизащ на около 6 на сто, твърди „Глоубъл уитнес“. В момента страните от ЕС купуват малко повече от половината (52 на сто) от газа, който Русия продава.

Нороня-Гант призова европейските правителства да „представят спешно планове за пълен отказ от руски газ, чиито продажби пълнят джобовете на Путин“.

Проучването на „Глоубъл уитнес“ е базирано на данни на компанията за анализ на пазарите „Кплер“ (Kpler).

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *