Военен преврат в Габон, президентът е под домашен арест

Ердоган и Путин ще се срещат на 4 септември в Русия

Военен преврат в Габон, президентът е под домашен арест

Нов преврат в Африка. Военните обявиха, че взимат властта в Габон. Границите на страната са затворени до второ нареждане. В телевизионно обръщение офицери обявиха, че анулират последните изборни резултати, според които вотът беше спечелен от досегашния държавен глава Али Бонго. Военните, които извършиха днес преврат в Габон, обявиха командващия Републиканската гвардия генерал Брис Олиги Нгема за „преходен президент“ на западноафриканската страна.

Военните в Габон направиха опит за преврат

Фамилия Бонго управлява страната през последните 53 години. Опозицията твърди, че резултатите от вота са компрометирани. В изявление военните обявиха, че настоящият режим води страната към хаос и са решили да сложат край на всичко това, за да запазят мира в страната.

Габон е бивша френска колония. Заради добива на петрол страната е сред най-добре развитите в централна Африка. По информация на Ройтерс габонски офицери са информирали по националната телевизия, че президентът на страната Али Бонго е под домашен арест.

„Целият този регион – като започнете с Централноафриканската република Мали, Буркина Фасо, сега Нигер и може би Габон, са в много трудно положение. Със сигурност министрите на отбраната днес, а утре и външните министри на Евросъюза, ще трябва да обърнат сериозно внимание на това какво се случва там и как можем да подобрим нашата политика по отношение на тези държави. Това е важен въпрос за Европа“, посочи Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *