Военните в Габон дадоха обещание да изпълнят всички вътрешни и международни ангажименти на страната

Военните в Габон дадоха обещание да изпълнят всички вътрешни и международни ангажименти на страната  - 1

Военните в Габон дадоха обещание да изпълнят всички вътрешни и международни ангажименти на страната

Военните, които извършиха преврат в Габон, обещаха днес да изпълнят всички вътрешни и международни ангажименти на страната, предава „Франс прес“. В изявление, излъчено по държавната телевизия, представител на хунтата се обърна специално към чуждестранните кредитори и партньори в областта на развитието.

Главният генерал на Републиканската гвардия, Брис Олиги Нгема, който е обявен за „преходен президент“ на Габон след военния преврат, ще встъпи в длъжност на 4 септември, след като положи клетва пред Конституционния съд. Той обеща, че ще създаде постепенно преходни институции, предаде БТА.

Габонската опозиция настоява обаче, че победител на съботните президентски избори е нейният кандидат Албер Ондо Оса, въпреки че официалните резултати обявиха победата на настоящия президент Али Бонго. Военните, които проведоха преврата, съобщиха, че не признават официалните изборни резултати.

Ситуацията в Габон предизвика реакция от Съвета за мир и сигурност на Африканския съюз, който свика извънредно заседание, за да обсъди развитието на събитията в страната.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *