Военни дневници на украински деца са изложени в Амстердам

Военни дневници на украински деца са изложени в Амстердам - 1

Военни дневници на украински деца са изложени в Амстердам

През Втората световна война Ане Франк пише своя дневник в град Амстердам, докато се крие със семейството си от нацистка окупация. Днес градът е домакин на изложба за войната в Украйна, предаде БТА.

Изложбата се фокусира върху военните действия в Украйна, преживени от деца, изправили се пред опустошителния конфликт. Христина Храновска, инициаторката на изложбата, я представя като прозорец към войната през очите на децата, с цел да разкрие страданието и тъгата, които руската война е нанесла върху украинските деца.

Още новини от Украйна

„Военни дневници“ включват не само записки, подобни на тези на Ане Франк, но и съвременни изрази на травматичния опит чрез снимки и видеоклипове. Едно от изкуствата, представени на изложбата, е творбата на 15-годишния Микола Костенко, който преживява 21 дни обсада в град Мариупол. Рисунките му, изработени със син химикал върху парчета хартия, разкриват неговите преживявания по време на обсадата, включително моментите, в които той и семейството му са се крили от снарядите.

Кураторът на изложбата, Катя Тейлър, подчертава, че дневниците и изкуствата могат да бъдат мощни инструменти за справяне с травмите за децата. Тя ги нарича „терапевтична работа“ и подчертава значението им за украинските деца, изправени пред тежките последици от войната.

Ситуацията на децата в украинския конфликт вече е привлякла широкото внимание и осъждане от международната общност. Оценките на УНИЦЕФ показват, че около 1,5 милиона деца в Украйна са изложени на риск от различни психически проблеми, включително депресия, тревожност и посттравматично стресово разстройство.

През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и неговия комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова, свързани с отвличанията на деца от Украйна.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *