Военното командване в Киев: Опаковахме първия взрив на моста към Крим с… фолио

Военното командване в Киев: Опаковахме първия взрив на моста към Крим с... фолио - 1

Военното командване в Киев: Опаковахме първия взрив на моста към Крим с… фолио

Ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк разказа за подготовката на първата атаката към Кримския мост в интервю за списание NV, резюмирано от УНИАН. Малюк заявява, че лично той и двама негови служители са разработили специалната операция.

„Беше неописуемо усещане. Когато стана експлозията, крещяхме с всичка сила, защото напрежението вътре в нас беше огромно“, каза Малюк.

Службата за сигурност на Украйна е използвала камион, превозващ 21 тона хексан, а експлозивите са били увити в толкова дебело фолио, че скенерите на контролно-пропускателните пунктове не са могли да ги засекат. В транспортните документи пишело, че камионът превозва служебно.

Освен това, според Малюк, ССУ е успяла да заобиколи специалните заглушители на Кримския мост, които променят GPS координатите.

„Минахме през седемте кръга на ада, използвахме толкова много руснаци, които останаха в сянка!“ казва Малюк, уверявайки обаче, че в подготовката на атентата не са участвали никакви чужди служби или разузнавания.

Руснаците за вкарали в затвора 22 души с обвинения за съучастие в терористичен акт, въпреки че те просто са се занимавали с обичайните си дейности – обикновени руски контрабандисти“, казва Малюк.

Той отбеляза, че неназован оперативен агент с позивна „Ловец“ е изиграл основна роля в организирането на втората атака срещу Кримския мост през юли 2023 г. Агентът положил много усилия за създаването на военноморски дронове, които повредили един от символите на режима на Путин.

Количеството експлозиви, пренасяни от дроновете, е увеличено до 850 кг хексан. Системата за управление на дрона е модернизирана, за да се създаде качествено нов модел на „Авенджър“.

Дистанционно управляваните плавателни съдове камикадзе са направени от уникален материал, невидим за вражеските радари.

Ръководителят на ССУ подчертава, че Кримският мост е легитимна цел за Украйна и че Женевските конвенции, които регламентират правилата за водене на война, не съдържат забрана за нападение над подобни обекти.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *