Войната продължава! САЩ налагат солидни ограничения за китайската ядрена енергетика

Войната продължава! САЩ налагат солидни ограничения за китайската ядрена енергетика - 1

Войната продължава! САЩ налагат солидни ограничения за китайската ядрена енергетика

Белият дом затегна контрола върху износа на американски материали и компоненти за ядрената енергетика в Китай, целейки да гарантира, че те се използват единствено за мирни, а не за военни цели, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бюрото по промишленост и сигурност (BIS) към Министерството на търговията на САЩ сега изисква от компаниите да получат специфични лицензи за износ на определени генератори, контейнери и софтуер, предназначени за използване в китайските атомни централи.

Комисията за ядрено регулиране (NRC), федералната агенция, отговаряща за ядрената безопасност, също изисква от износителите да получат специални лицензи при износ на продукти, свързани с атомната енергия. Това включва експорта на различни видове уран, както и деутерий, водороден изотоп, който в големи количества може да се използва за производство на тритий, компонент при създаването на ядрени оръжия.

Междувременно високопоставен служител на Министерството на търговията на САЩ е съобщил за Ройтерс, че Вашингтон планира да въведе вносни мита за производители на слънчеви панели, които са завършили изцяло своите продукти в страни от Югоизточна Азия, за да избегнат допълнителния налог, с които биха били облагани, ако на продуктите им пише „произведено в Китай“.

Решението, което до голяма степен отразява констатациите на правителствена агенция от декември, е добра новина за немногото американски производители на соларно оборудване.

В края на миналата година проучване е установило, че звена на китайските компании Би Уай Ди (BYD), „Трина солар“ (Trina Solar) и „Лонги грийн енерджи“ (Longi Green Energy) са заобикаляли американските мита върху слънчевите панели, произведени в Китай, като са извършвали незначителни финални щрихи по тях в Камбоджа, Малайзия, Тайланд и Виетнам, преди да ги изпратят за САЩ.

Вносът на китайски фотоволтаични панели е обект на антидъмпингови мита от страна на САЩ от 2012 г.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *