Война в небето! Русия бързо изчерпва своите ВВС заради прекомерна употреба

Война в небето! Русия бързо изчерпва своите ВВС заради прекомерна употреба  - 1

Война в небето! Русия бързо изчерпва своите ВВС заради прекомерна употреба

Руските изтребители не работят добре поради прекомерна употреба, което дава на Украйна потенциално предимство във въздушните ѝ битки срещу руските военновъздушни сили, пише „Бизнес инсайдър“.

В статия за Defense News Майкъл Бонерт, инженер от мозъчния тръст Rand Corporation, каза, че руските бойни самолети изчерпват „летателния си живот“.

„Прекомерната употреба на тези самолети също струва много на Русия, тъй като войната продължава“, пише той, добавяйки, че според неговите изчисления около 57 руски самолета, много преработени машини от съветската епоха, може да са били изгубени, защото са се повредили от началото на войната.

Това е в допълнение към данните на разузнаването на Обединеното кралство през февруари, които предполагат, че около 130 от приблизително 900 самолета в руските военновъздушни сили, разположени в Украйна, са се разбили или са били свалени по време на войната.

Бонерт каза, че тъй като много от самолетите достигат лимита от 3000 часа полетно време, проблемът може да се влоши.

„За да компенсират това, те ще трябва да закупят повече самолети, да увеличат поддръжката, да намалят операциите или да са с по-малки сили – или някаква комбинация“, каза той.

Той добави, че доставката на изтребители F-16 на Украйна от нейните западни съюзници, която беше забавена от бюрокрация, може да навреди още повече на руските ВВС.

„Тъй като отделя по-голям дял от намаляващите си сили за противодействие на тях, ще има по-малко самолети, които да подкрепят руските сухопътни операции“, пише той, имайки предвид руските военновъздушни сили. „Изтребителите в небето също ще бъдат по-малко способни, произтичащи от двете години прекомерна употреба.“

Но не всички експерти споделят заключенията на Бонерт. Международният институт за стратегически изследвания, британски мозъчен тръст, заяви в доклад, че Русия е запазила капацитета си бързо да добавя към своите доставки на самолети от своите фабрики, което потенциално означава, че старите самолети могат бързо да бъдат заменени, а общата ѝ сила във въздуха не е значително намалена.

В първите седмици на конфликта някои анализатори смятаха, че Русия ще може да установи бърз контрол над украинското въздушно пространство, като нейните военновъздушни сили са по-усъвършенствани и по-големи от тези на Украйна. Но ефективната украинска противовъздушна отбрана показа, че Русия не е в състояние да го направи.

Докато се стреми да си върне територия от Русия в своята контраофанзива, Украйна поиска F-16 от своите западни съюзници, които според нея биха помогнали да насочат въздушната битка в нейна полза.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *