Връщат Ваньо Танов в Митници. Ами Мишо Бирата от „оня“ свят?

Връщат Ваньо Танов в Митници. Ами Мишо Бирата от „оня“ свят?

Тук няма да видите коментар. Само чистите факти около подслушванията на премиер, министри, висши чиновници, и съдържанието на подслушаното. Изводите всеки може да си прави сам. Смисълът на тази страница е да се събере на едно място целият скандал в суров вид, доста разводнен и размит иначе от коментари и манипулации. Добре е да го има и поради факта, че все повече медии започват да го потулват. Но в Интернет няма как да го потулят… Не се страхувам да вляза в дискусия кое какво е, мисля че мога да оборя всяка теза, дори на велик (наистина) комуникатор като Бойко Борисов. Мога не толкова с величието на собствената си комуникация, а с простото предимство, истината да е с мен. Но мисля, че истината няма нужда от мен като посредник. Ето я – 1:1…1.Разговор на Бойко Борисов с Ваньо Танов, на Ваньо Танов с Антони Странджев и втори разговор на Танов с Бойко:https://www.youtube.com/watch?v=AlIu_WMiMwUТекст:
Първи разговор Борисов – Танов
Б. Б. Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.
В. Т. Да?
Б. Б. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.
В. Т. Значи, когато беше разговорът при вас, и нали вие казахте да се срещна с него и да се разбера. Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: „Аз карам влака, да дойде при мене“.
Б. Б. Да.
В. Т. И аз го изпратих и повече… Сега в момента ми се обадиха, че някакъв гражданин звъни, че туй работи, Бирената. И има и дежурен телефон, че са изпратили мобилната група да види какво правят през нощта вътре в завода. В смисъл, казва, че работи заводът при отнет лиценз. Аз му звъннах по мобила и му казах: „Тази бира, която е налична, бутилирай я, докато оправим нещата“ … го извика и аз не знам те какво са се разбирали.
Б. Б. Аз го видях Дянков и го пратих при него да се разберат.
В. Т. Аз звънях на министъра и му казвам: „Г-н министър, имахме уговорка с премиера по този въпрос. Вие го извикахте, кажете ми какво сте се разбрали последно. Той ми вика: „Нищо не съм се разбирал с него. Казах му да си извади тази бира, която е останала там и това е“. И аз сега не знам какво да им кажа. По принцип звъннах и няма да… щото аз заминавам утре за Македония, тъй като има три дена среща на Световната. И им казах: „Хората са писали, няма да го завеждат и искам да ми го докладват на мене“. За да мога да разговарям с вас и да видим какво да…
Б. Б. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…
В. Т. Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът…
Б. Б. Не бе. Аз го виках и му казах и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?
В. Т. Ами то е станало по обаждане…
Б. Б. Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…
В. Т. … защото, ако ги заведа, той няма лиценз…
Б. Б. Да. И това да се направи в момента.
В. Т. Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса.
Б. Б. Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.
В. Т. Разбрано. Сега ще звънна на министъра и ще му кажа…
Б. Б. Кажи му на министъра. Значи звънни му на министъра, кажи му какво съм казал и същото и на Мишо му се обади и му го кажи.
––––––––––––––––––––––––––Разговор Танов – Странджев
В. Т. Ало? Ало?
А. С. Чувам, чувам.
В. Т. Тони, звъня ми премиерът. Тоз Мишо звъннал.
А. С. Така.
В. Т. И каза ми: „Аз какво ти казах на теб?! Аз не съм Първанов. Аз като съм поел ангажимент към един човек… Тъй, изтегли хората“. Викам: „Аз…“. „Извикай Мишо утре и се разбирайте“. Викам: „Какво да се разбираме? Той се е разбирал с министъра. Аз заминавам, викам, утре за Македония. Всичко каквото са правили като протоколи, вика, докато се върнеш, няма да се завежда нищо и тогава ще разговаряме. Звънни и се обади на министъра, кат’ съм казал тъй“. Викам, аз ще му звънна, ама ако не ми вдигне…
А. С. Ами значи аз съм говорил с Володя, а той е изпратил човека от последващ контрол, който живее във Враца. Враца и Мездра, знаете, че е близко. Той ще отиде на място. Това е човекът, който е запечатал нещата в 6 часа вчера.
В. Т. Така.
А. С. И чакам обаждане обратно, за да ми каже действително какво е състоянието. В момента още нямам обаждане. Сега ще звънна на Володя да го питам ясно ли е вече за какво става въпрос.
В. Т. Така. И каквото има, да го донесат при тебе и го дръж при теб. И като се върна в сряда…
А. С. Добре.
В. Т. … ще ходим в четвъртък при министъра, при премиера и да кажат какво да такова. Защото единият вика едно, другият вика друго. Сега…
А. С. Разбрах. Добре, добре.
В. Т. Предполагам, че той ще го изтълкува, защото каза: „Аз на тебе какво ти казах?! Аз съм поел един път ангажимент, не съм като премиера… като президента да се отмятам“.
А. С. Разбрах. Добре. Сега ще го направя.
В. Т. Просто да ни заведат, защото вече няма да може нищо да се направи и Мишо ще му каже: „Ами, те нарочно го правят“. Предният път като идва, на асансьора каза: „Аз съм се разбирал с всички власти и съм си плащал и сега съм изненадан защо така се процедира с мене“.
А. С. … той нека да си е плащал на предишните.
В. Т. Ами хубаво. Ама… резултатът ще бъде кофти.
А. С. Разбрах. Разбрах.
В. Т. Нека да бъдат при теб материалите. Ще се вземе отношение, ще го умуваме, ще го мислим.
А. С. Добре, разбрах.
В. Т. … ще правим…
А. С. Добре, разбрах. Казал съм и на Володя, така че и сега ще му повторя отново.
В. Т. Володя да ги вземе при него работите. Винаги можем да ги пуснем. И да… такова и да дадем, защото сега ставаме разваления телефон.
А. С. Ъхъ. Добре.
В. Т. По-добре е като се върна, да поискам да отидем аз и министърът при Бойко… и в негово присъствие да се разберем.
А. С. А така. Добре.
В. Т. Добре, Тони.
А. С. Разбрах.
В. Т. Извинявай, че те притеснявам, ама…
А. С. Е, няма нищо. Аз, така или иначе, седя и чакам да ми се обадят. Аз ако имам яснота и е ясно за какво става въпрос, ще ви звънна дори и малко по-късно и ще ви кажа. До десет и половина, ако имам яснота, ще ви кажа. Ако не, утре ще ви звънна… Така че няма проблем…
….
В. Т. … той ще ни натиска. Тогава аз ще трябва да направя нарушение на закона, за да изляза от положението. Пък сега казвам: „Нека съдът да се произнесе. Тука е свършено със стария случай“.
А. С. Разбира се. И той и Володя каза, вика: „Те, ако го правят това нещо, е много глупаво. Защото, вика, ние с тях сме се разбрали“. И той ми каза също това, което и вие ми казвате. И вика: „И в края на работния ден нашият човек запечатва, след което, вика, те искаха от мен във вторник да им разреша да работят и нощна смяна, за да могат да приключат, и аз, вика, щях да им разреша. За сега, този вторник, който идва. Така че аз не виждам защо постъпват по този начин“.
В. Т. Аз му нямам телефона на тоз’ Мишо.
А. С. Аз също му нямам телефона. Ама, според мене, какъв е този нещастник, та ще му звъниме сега по телефона? Той…
В. Т. Аз и това искам да му кажа. При условие че са му дали карт бланш до вторник и се отнасяме… а, с него, сега какво прави в нощите в завода?
А. С. Ами добре. Аз ще намеря телефон. Добре.
В. Т. То той ми каза да му звънна. Ама аз как да му кажа, че нямам телефон и не съм имал никога.
А. С. Ъхъ. Добре. Аз ще видя дали Володя му има някакъв телефон.
В. Т. Добре.
А. С. Добре. Сега ще видя и ще ви звънна.
В. Т. Добре.
А. С. Добре.
––––––––––––––––––––––––Втори разговор Борисов – Танов
Б. Б. К’во става?
В. Т. Ами с Дянков не съм се свързал. Обаче с нашите хора се свързах…
Б. Б. Да.
В. Т. … и се разбрах.
Б. Б. Добре.
В. Т. Казах материалите да бъдат при Тони Странджев и на него му се обадих..
Б. Б. Добре.
В. Т. … и… на Лом, шефа на митницата му е разрешил. Даже му е казал във вторник, че работи и през нощта, за да се свърши тя. Просто не ми е ясно защо е отишъл в събота в нощта вътре да прави впечатление, но така си е решил…
Б. Б. О’кей. Добре.
В. Т. Ще ги решим нещата.
Б. Б. Добре.
–––––––––––––––-Разговор на Танов с Дянков по казуса „Леденика“
Симеон Дянков: Ваньо, здравей.
Ваньо Танов: Здравей. Извинявай, че пак ви притеснявам по туй… Сега, обадиха ми се моите хора, че са влезли отново в… и те работят на намалено сцепление, работят вътре. Сега, аз не знам какво сте се разбрали последно. Уговорката беше това, което имат като наличност, да го бутилират и да го изведат. Обаче те в момента произвеждат. И в дневника са намерили, че им пише при намалено сцепление, за да не бъдат хванати, че работят.
С. Д. Ами спираш ги. Нищо не сме се разбрали. Аз нищо не съм им обещавал.
В. Т. Въпросът е, не знам, премиерът е обещал и да не каже, че аз съм пратил нарочно да ги проверяват, та да нямат изход от положението.
С. Д. Не, не, не. Премиерът ми го даде на мен и каза: „Ти се оправяй“. Аз се срещнах два пъти с него, но извън това, нали, да се бутилира това, което е произведено, нищо друго не сме се разбирали. Така че ако има нещо, ги затваряй.
В. Т. Аз исках да знам. Да не би да му е казано: „Абе ти си работи, докато минеш през съда“. Той сигурно е казал: „Аз в съда ще си платя и ще се оправя“. Това исках да знам, защото сега, като напишем акта, и той посмъртно никога няма да си върне лиценза.
С. Д. Не, не, нямаме никакво разбирателство. Така че си действай спокойно.
В. Т. Мм… Ще подскочи страшно много. Ще каже, че е нарочно. А аз съм им възложил задачи и не мога да им кажа сега не си изпълявайте…
С. Д. Добре. Бойко да подскочи. Той беше казал аз да се оправям. Така че ще се оправям.
В. Т. Тук има свръхконтрол и той не е само на едно място, а навсякъде, за всички. И тука веднага го узурпират. И сега аз трябва да им кажа: „Недейте пишете. Недейте вършете работата“.
С. Д. Да де, да. Не, не, не. Действайте си, действайте, аз ще го поема.
В. Т. Добре.
С. Д. Ще поема. Хайде, чао.
В. Т. Чао.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––
2. Разговори между Ваньо Танов, Симеон Дянков и Владислав ГорановТекст:
Първи разговор Танов-Дянков:
Дянков: Ало, Ваньо?
Танов: Ало, г-н министър, търсили сте ме… Ний бяхме навънка ни бяха изкарали, пък сакото ми остана вътре с GSM-а…
Дянков: Не успях да дойда, щото децата ми имаха нещо в училището и разбрах от Влади (б.р. – Владислав Горанов) и от Ани (б.р. – може би става дума за Ани Михайлова, бивш заместник-министър и настоящ съветник на Симеон Дянков) какво сте си говорили, че Цветанов пак напъва за неговото си там, ама ние ще се поддържаме и пак ще бием.
Танов: Еми не… Те нещата са отврат…
Дянков: Какво?
Танов: Нещата са отвратителни! Аз станах, той (б.р – Цветан Цветанов) няма един аргумент. Абсолютно празни приказки. Сега в момента ни слушат, но т’ва са…
Дянков: Еми не, к’во като ни слушат…
Танов: Ами не, ама, абсолютно празни… Няма един аргумент… Той говори, че трябва 300 лева да се плащат за туй, то при износ няма… Ама няма една думичка верна… Такова невежество, че не може да бъде. Пишат ми доклад ДАНС, ама т’ва са неща, когато България не е била член на ЕС. Преписват отпреди десет години. Той ми казва: при износ за трети страни. То друг износ няма! То има само за трети страни. Другото са вътрешнообщностни доставки от Европейския съюз. Та плащал 300 лева, пък аз не съм ги вземал… Едни такива глупости… Нито там е нула акцизът и… възстановява се ДДС… И как да се бориш, когато насреща си имаш човек, който… Нямам думи… Не, няма да се излезе от туй положение… Отврат са… Отврат са, слушат ме, не ми дреме на жилетката, в момента ще му звънят, ще му предадат разговора, но са отврат, защото не се говори с аргументи, а се говори с измислени… И всички, които приказваха едно преди това, сега се измятат и въобще, к’во да…
Дянков: Не, ама ние нека да си имаме добри постъпления и да се борим за това. Т’ва е важното…
Танов: Хубаво, ама аз, в момента има за май стават 100 милиона отгоре ДДС… Т’ва, което се случва с цигарите, само че той днеска ми отчита операция по пазарите. По този начин МВР трябва да хване каналите, които са за внос на вътрешните граници, трябва да хване местата, на които се произвеждат цигари. Аз нямам такива оперативни възможности. Той тръгва повърхностно – задържал… Ами аз съм задържал 30 милиона за два месеца. 30 милиона къса цигари! Но като съм съставил 2000 акта, кога ще взема парите от циганите! В момента съм напълнил складовете, почвам да плащам наеми за тез цигари, дето ги съхраняват… Т’ва няма да доведе до приходи! Ще доведе до приходи, ако разбием каналите, дето вървят, цигарите през Румъния, през Гърция, минават през вътрешните граници, разтоварват се тука… Обаче то е много лесно популистки. Пращаш, имаш 60 000 човека, аз имам на 10 митници по 10 човека оперативен състав – 100 човека. Мобилна група 100 човека – 200 човека. С 200 човека съм задържал 30 милиона къса, ти си задържал само 5 милиона къса цигари, обаче колко сме велики… Алкохолът, да се вдигнели акцизите, щото те правели… Не ми се говори! Нямам нерви! Не може всичко да е толкоз популистко, толкоз тъпо и толкоз да няма нищо с действителността и да не е… Пълна фалшификация! И заблуждава премиера… Днеска каза, че Тони Странджев се срещал с Румен Петков, а Тони Странджев вчера ми каза: „Румен Петков ми се обади“, те понеже му слушат телефона, „Румен Петков ми се обади кьоркютук пиян… „. Три години не го е чувал по телефона, но той (б.р – Цветанов) не каза, че му се обадил по телефона понеже, ами каза, че правил среща. След което аз се наложи да обясня, че няма такова нещо. Тони ми докладва, че Румен Петков му се е обадил и му казал: т’ва, което правите срещу Жоро Самуилов, срещу другите, и му казал: „Аз имам един грях към тебе и към Танов… И той сега го представи, все едно че правим срещи, че съм дружка… Че правим срещи с Румен… Не, нямам нерви…
Дянков: Е, маа…
Танов: Е, хубаво, ама така не стават нещата.
Дянков: Знам. Нали и аз се занимавам постоянно с такива глупости. И на мен ми писва от време на време. Иначе какво…
Танов: Ема, когато няма грам истина в нещо… Значи той, той излъга премиера, че Тони Странджев се срещал с Румен Петков, а има разговор… Вие знаете ли кой ще ви се обади в туй, и вдигате… Можете ли да го спрете… Казал оня ( б.р. – Петков): „Аз имам грехове, преди три години те пенсионирах и сега ти се извинявам“. И ти да кажеш, че той е правил срещи. И да готвиш доклад, в който да казваш, че няма да представяш доказателства, ами ще… Изнасял факти… Аз 20 години съм се занимавал… В един разговор едно нещо по интонацията може да има един смисъл добронамерен, по друг начин произнесено, може да има… Извадено от контекста, пък може да прозвучи по… Така можеш да сложиш всеки на бесилото.
Дянков: Да бе, да…
Танов: Няма да се оправи туй положение в момента, което е. Той (б.р – Цветанов) настройва и премиера…
Дянков: Да де, но премиерът е умен, за разлика от него. Премиерът все пак знае какво е важно за всички и според мен ще се държи.
Танов: Той ме погна пред всичките тез хора… Няколко пъти помолих, ако има, нали, нападки лични към мен, да останем тримата и да изясним къде… в смисъл да говорим с аргументи… Значи направил ли съм, или не съм направил нещо… Аз колко пари ще струвам сега пред всичките тез хора… Те сега ще си преценяват кой е по-силен и кой е на… Нещата не отиват на принципна основа… Е, видях хора, които са говорили едно нещо, пък сега приказват съвсем друго… Просто ми се повръща.
Дянков: Ама кои хора? В смисъл там, дето са били…
Танов: Ами там… Повръща ми се. Не може човек да стига до такива низости. Да си защитавал едни позиции и после, сега, да се извърташ на 360 градуса, кат’ нещата не са добре. И някой ще предвиди какво ще се случи… Ми то утре ще избухне гражданска война в Гърция, трябвало да предвидим преди една година… Те в момента си разменят бомби вече… В Испания нещата… Ще предвидиш преди една година какво ще се случи в еврозоната и колко ще бъде тежко положението… и въобще… И когато нещата не са добре, трябва някой да… Всички са споделяли определена идея и визия…
Дянков: Не, трудно е, но пък вие, стига да си вършите работата…
Танов: Не, то е невъзможно, защото това, което го целят, на мен ми е ясно. Отстраняват Николов (б.р. – заместника на Танов Красимир Николов), Тони Странджев се разплака… Той си подаде… нали ви казвам, още същия ден… Мъж, за мен, когато му излезат сълзи на очите… Не каза една дума, написа си рапорта, но му течаха сълзи по бузите. Аз няма да го забравя никога! И не мога да се съглася, че аз трябва да се съглася на базата на интриги… Този човек какво ще си помисли, а и останалите в състава… Значи аз съм си избрал човек, в който вярвам, защото като съм влезнал в митницата, не познавам никого и нямам право да си избера човек, с който съм работил три години и никога с нищо не ми е показал, че не е лоялен към държавата. Нелоялен към мене – ний трябва да сме лоялни към държавата. Ако сме лоялни към държавата, сме лоялни и помежду си. И този човек му текоха сълзите, аз не можах да спя две нощи и сега трябва да се съглася, че някой писал, рекъл, казал някаква интрига и че той трябва да си тръгне. Той ще си тръгне още утре и ще си замине за Щатите, щото жена му е там от 10 години, и няма да се върне. Но не е там проблемът – ще ми назначат един и аз ще стана пионката, те отдолу ще си го командват к’во да прави, кои фирми да обслужва, защото целият проблем е заради две-три фирми, които аз ги натискам. И аз днес исках да се срещна да ви кажа. Ще ви покажа документи, к’во става… (Не се разбира)… с простотиите, които вместо да се губят с по милион, тук-там половин милион… Ама ний няма да воюваме с тез, ами ще воюваме с химери и със… И съм имал отношение към фирми. Правихме наредба и превихме всичко, което да важи за абсолютно всички, и да играят по еднакви правила, и пазарът да бъде този, който показва кой е по-способен и кой е не по-способен… Не са добре нещата, г-н министър… Няма значение… Може да съм афектиран, но…
Дянков: Нещата не са добре. И аз се боря всеки ден с глупости, но оставам, щото аз ако не се боря, след мен вторият…
Танов: Никога няма да се предам да се боря… Не може да се казва, че не ми боли на шапката, щял съм да си замина, пък ГЕРБ ще… Аз водих битки, които една година, когато всички се криеха, можеха и да ме задържат в таковата… 11 дела имаше, по които се явявах, една година не работих, за да се явявам по дела… за някаква кауза… Сега да ми се казва, че аз не ме боли, не ме боляла шапката, к’во ще станело… и този дефицит… То аз мога да си хвана шапката и да си замина в Русе… Много ме боли… Щот’ всички се криеха и никой не воюваше, а чакаше да види дали детето ще бъде женско или мъжко, и тогаз…
Дянков: Ми аз… лошо, че не бях там, но просто имах други неща, но така е…
Танов: Вие трябваше да бъдете, защото беше много зле така…
Дянков: Еми така се случи, но от друга страна…
Танов: Много зле стана… Щото е трудно един човек срещу десет… Няма да мога да спя таз нощ… Не ми се говори просто… Просто се чувствам омерзен отвсякъде…
Дянков: Добре…
Танов: Чувствам се в една помийна яма…
Дянков: Ти утре си в София?
Танов: Да, в София съм.
Дянков: Добре, утре ще се чуем.
Танов: Добре.
Дянков: Айде чао!
Танов: Приятна вечер!Втори разговор Танов-Дянков:
Танов: Ало!
Дянков: Ало, Ваньо, здравей!
Танов: Здравейте! Одеве ми звъняхте и аз докато взема телефона, и след туй ви търсих няколко пъти и не можах да се свържа…
Дянков: Да, и аз бях навън и заради т’ва. Какво става?
Танов: Аз ви пуснах там имейла, не знам, съобщението за цигарите, на вашия мейл…
Дянков: Да, да получих го; или по-късно днес, или утре сутрин ще го използвам.
Танов: Ами щях да ви питам, понеже този Виктор (б.р. – журналистът Виктор Николаев), който беше в Канал 1, сега в bTV, искал да участвам и щях да ви питам, във вторник, щот’ така, както усещам, Нова телевизия ще направи голямата простотия под диктовка на туй (б.р. – на Цветанов) и аз смятам, че трябва ясно и точно да кажа как стоят нещата, но преди това искам един разговор с… премиера, щото… така… не мога да… нали, задкулисни игри и туй да… или трябва едни неща да работят, или…
Дянков: Какво ще правят Нова телевизия?
Танов: Нова телевизия ще излъчва ей туй със замъглените образи, с измислените хора, рекламират го непрекъснато по туй, начи в неделя към седем и половина…
Дянков: Ами… добре… аз… по-късно и без туй ще се занимавам с Бойко. Ний там няма как да държим нещата…
Танов: Аз имам един-единствен въпрос, г-н министър. Т’ва, което аз дойдох, че ще провеждаме принципна политика, защото аз пак ви казвам, така са навързани всичките… тези… Ако сте чели в „Стандарт“ (не се разбира) на Кулата, включително и вашата началничка на кабинета настояваше за него да не го махаме. Аз ви казах каква сериозна информация има за корупция за пускане на цигари. Сега пишат точно обратното във вестника. Че МВР настоявали да бъде освободен, а пък ние сме се борили против това на Кулата да бъде сменен. Абсолютно всичкото е обърнато на 360 градуса. Значи аз искам да знам, защото съм човек, който си държи на името и на авторитета. Аз искам да се разхождам свободно и да гледам хората в очите. Значи или той (б.р. – Борисов) осуетява и да престанат с тез измишльотини, или аз си тръгвам, във вторник излизам и казвам нещата от А до Я с истинските им имена. Това е, нямам друг ход. Затова искам да чуя от него (б.р. – Борисов), защото аз съм поел определени ангажименти и никога не се отказвам и никога не предавам хората. Но аз няма да си предам екипа, защото той говори в момента и така, както ги атакуват… по никакъв друг начин, всичките тез измишльотини. Т’ва дело, дет са го водили… То стана ясно, че цялата тенденция и цялата злоба е, защото за нито един от тях, включително и за себе си говоря, няма нещо, което да е морално укоримо, пък камо ли т’ва. Това, че за този Янков, дето беше там в митническото разузнаване, са оформени всяко едно негово идване и подаване на информация е оформено е извършена проверка и резултатът от проверката… И в същото време е притискан (не се разбира), но има извършени 15 проверки. Само една е без резултат, а в Свиленград има 40 извършени проверки само с два резултата, и то ефективен. Въобще документално няма нито един от тези за какво да бъде укорен. Сега за тоя разбрах за к’во става въпрос за Шишков (б.р. – може би Николай Шишков, бивш началник на Митница Югозападна) е написал актовете на „Лукойл“… Ало, чуваме ли се? Там, където беше за оцветеното гориво, което не отиде в детските градини, отиде тежко гориво и той на данъчния (не се разбира) и на всичките им е написал актове. Цецо го е заплашил и му казал, че няма да бъде… Зат’ва виждам, че всеки един, който, за който аз съм искал да си свършва работата и да бъде абсолютно принципен, няма значение коя фирма е, значи той е сега подложен на атака. Ама аз… ако един от тях ги предам… Вий ако предадете един човек от екипа, другите ще кажат: ний как да извършим… Знаете какво, не се тръгва срещу фирми, за които с години се е знаело, че са под покровителството на тоз и на оня. Как ще им вдъхна кураж и как ще продължи оттук нататък работата?
Дянков: Добре…
Танов: В момента те се стремят да върнат, значи, аз им, правих им среща. Щях да им предложа в наредбата да променим само, да сложим срок – тези, които са извършили активни нарушения, те нямат право да им бъде издаден лиценз, но това важи оттук нататък. Защото „Била“, всичките са хващани. Те сега са направили, пак под натиск, са направили въобще да отпадне този текст и ние пак трябва да ходим да сложим на всяка, на всеки магазин да сложим по един митничар ли, по един полицай ли да следи какво, докато е обратното – в цял свят са така. Понеже знай, че му трябва лиценз за… оттук нататък „Била“ ще гледа бутилка по бутилка и няма да допусне да му влязат, защото ще загуби за цялата верига в цялата страна. Тогава няма нужда да пращаш във всеки един магазин митничар да следи. Една ненадейна проверка, той знае, че загубва на територията на цялата страна. Така действат в цял свят. Ей като бях в туй, с хората да говоря, те ми викат: правите неща, които са биле в седемдесетте години. Не може да назначим 50 000 митничари да проверяват.
Дянков: Да, да…
Танов: Трябва да бъдат други мерките. Да водят до т’ва, че ти да не смееш да извършиш т’ва деяние. Еми ний т’ва направихме. И започва да дава резултат, но ме е яд от атаките. В крайна сметка, защо МВР се включи от другата страна. Що „Булгартабак“ ще хвали МВР? „Булгартабак“ е държавно предприятие. То винаги трябва да бъде под наблюдението на ДАНС и МВР. Защото в държавните предприятия могат да станат злоупотреби. В частното частникът си следи и няма как някой да му открадне парите.
Дянков: Да, да… Не е лоша идея да звъннеш на Бойко и просто да…
Танов: Ми аз кат’ звънна, той с една дума – няма от к’во да се притесняваш, к’во има… Т’ва са…
Дянков: Направо му кажи: „Аз утре идвам“.
Танов: Аз ще… като се върна там в понеделник вечерта, ще отида при него, щото ще знам, т’ва ще бъде последното във вторник… Аз дали меко ще говоря или ще започна факт по факт, нещата такива, каквито са.
Дянков: Т’ва е добра идея.
Танов Иначе няма да свърши, разбирате ли. Няма да свърши… И е безсмислено.
Дянков: Добре. Добре.
Танов: Ще му се обадя, ако иска да разговаряме… Ще му се обадя в понеделник.
Дянков За мен е по-добре, защото ние се бяхме разбрали с теб утре вечер да се видим…
Танов: Ние ще се видим утре вечер. То ако има възможност как и той да такова… за пет минути да… дойде… Аз исках да…
Дянков: Не е лошо утре вечер и с него да се видим. Звънни му и питай дали може да се видим утре към осем с него. Ако е така, и аз ще направя мойта програма.
Танов: Защото аз ще видя утре кога има автобус от Русе и сигурно към 2 часа ще го взема, пет часа, към 7 ще бъда в София, ще се върна.
Дянков: Звънни му, той е в настроение днес и му кажи дали можеш да го видиш утре в 8, да му разкажеш, там за т’ва, за големия кораб (б.р. – става дума за кораба „Капитан Коваленко“, на борда на който митнически служители разкриха през май 35 милиона къса контрабандни цитари. По-късно от МВР опровергаха колегите си, като казаха, че цигарите били напълно законни). Аз му споменах днес, че има такова нещо, но още не е излизало, просто да му разкажеш за т’ва и оттам и другата тема.
Танов: Вие трябва да го обявите, щото те (б.р. – МВР) ще го обявят.
Дянков: Е, аз на него (б.р. – Борисов) съм му казал. То това е важното. Като го знае пръв, аз още вчера му казах. Аз ще го обявя утре, но е хубаво ти да му разкажеш подробности и просто му звънни и му кажи: „Утре в 8 дали може да се видим?“.
Танов: Не знам дали ще ми вдигне… Ще му звънна да се договоря…
Дянков: Еми пробвай…
Танов: Ще пробвам…
Дянков: Пробвай и ми кажи веднага след това.
Танов: Добре. А да му кажа ли, че в 8,30 ще имаме среща с вас… такова…
Дянков: Да, да кажи му.
Танов: Добре, добре, разбрах…
Дянков: Айде чао!
Танов: Айде чао!Разговор Танов-Горанов:
Владислав Горанов: Аз понеже знам, че си изправен мъж, няма да решиш да отвърнеш утре на Цецо, исках да те чуя, да ти кажа аз как ги виждам нещата отстрани, защото на фона на поведението на Симеон (б.р. – Симеон Дянков) от ония дни и на всички тия неща около него не е ясно самият той как стои пред премиера. Говорим за нашия министър. И по-скоро си мислех дали… аз знам, че на тебе не ти пука да бъдеш на тоя пост ,самоцелно или не, но няма смисъл да влизаш в темата на Цецо утре, щото те неминуемо ще провокират…
Ваньо Танов: Аз знам, че ще ме провокират. Мен не че не ми пука. Аз дойдох с желанието да променя нещата в друга посока…
Владислав Горанов: Самият факт, че генералът Борисов, който ти познаваш добре, мълча и не каза една дума, говори, че той не е с чиста позиция за себе си. Най-малкото знае, че и Цецо си има кусури, че има емоционални залитания. Знае, че Цецо малко смесва и партията, и работата, в което няма нищо лошо… нали в смисъл… той си има и други отговорности, но… По-скоро ще напраим само сеир на чужди хора, отколкото…
Ваньо Танов: Аз исках единственото нещо, което… и зат’ва звъннах и на премиера. Ако т’ва, което той (б.р. – Цветан Цветанов) казва, че го има, вий кат’ си тръгнахте, ний останахме още време да говорим по всички тези въпроси и мисля, че стана ясно, много от нещата, защото те са написали един доклад – ДАНС – който за мен е преписан от 2006 година.
Владислав Горанов: Тоя доклад мога да го напиша и аз. В смисъл всеки…
Танов: В този доклад пише, примерно, с тяхно разрешение да се определял митническият посредник, но ние сме държава в Европейския съюз – първото. Пише за мита от турското карго, само че Турция е член на Митническия съюз и няма мита. Как да обясня, че няма далавера, защото няма мита?
Горанов: Е, ма не…
Танов: Не събираме мита… Как да обясня, че на митническия посредник пише фирма и се избира митническият посредник? Как аз да го накарам определения от ДАНС последник ти да го наемеш?
Горанов: На всички беше ясно, че Цецо говори ангро и че не е запознат с материята. Това, повярвай ми, и на Бойко Борисов му е ясно.
Танов: Цецо не е длъжен да е запознат с материята, но въпросът е друг, защото нямаме проблеми в нито една регионална дирекция. Проблемът е… защото той дава този картбланш на БОП-а по някакви лични или други причини да…
Горанов: Добре де, защо продължава той (б.р. – Цветанов) и да го заявява публично и къде ли не, че няма проблеми с НАП, а има проблеми с митниците. Айде, остави НАП настрани, защо той твърди, че има проблеми с митниците.
Танов: Ами за мене в БОП-а са раздразнени, че в края на краищата не могат те да отчитат дейността на митниците, не могат всеки път, когато ти си задържал определени количества, и даже да стигнат дотам да кажат съвместно, ами те отиват и казват МВР… И понеже ние реагирваме остро на… защото как аз да мотивирам работещите, защото те денем работят, а вечерта слушат, че някой друг е свършил работата. Това е много порочно. Второто много важно е, че тези, хората от другата страна, които би трябвало да се учат на професионализъм, те свикват по лесния начин, че могат нищо да не правят, задържано на границата – хоп… С много гръм обявяване на резултати. Това не е добре и за МВР, и за митницата. Трябва да се знае, че кат’ работиш и има резултати, те се обявяват… к’вото си постигнал, това е. Може би това е една от причините. Сигурно има, спрямо мен има друга по… която аз не я знам, и аз няколко път съм казал, аз съм готов тука, искам, нали, щот’ сме мъже, да седнем и да кажем: „Аз имам срещу тебе това и това“. Аз никога не си позволих по никакъв начин да коментирам МВР. Колкото пъти са се опитвали да ме провокират с въпроси, защото ме провокират понеже съм бивш служител на МВР… Нещото, което не е добре, е, че като министър на вътрешните работи и като вицепремиер, нито едното, нито другото в дейността на министрите му е в ресора. Все едно ся ти да започнеш да коментираш работата на МВР.
Горанов: Е, на мене ми е малко по-лесно, щото аз мога да я коментирам от гледна точка финанси. Но така или иначе, ти виждаш, че има един огромен конфликт между двамата и че всъщност…
Танов: Ма не мога да разбера откъде е този конфликт…
Горанов: Не, не, не между тебе и него (б.р. – Цветанов). Значи между тебе и него си има, едно на ръка. Отделно, отделно, той счита тия две неща за изпуснати карти. Нито едно кадрово решение не е зависело от него и не му е наложено. Сиреч, сиреч – нито едно кадрово решение не е успяло да бъде партийно. Първо, това. Второ, имай предвид, че те със Симеон (б.р. – Дянков) са гуша за гуша. Това сигурно го знаеш. Ама и постъпката на Симеон беше тъпа…
Танов: Е, ми… Аз му се обадих и поисках на другия ден среща, защото неговото неявяване беше… даде възможност да се случат част от нещата.
Горанов: Значи неговото (б.р. – на Дянков) неявяване е най-малкият ти проблем, защото той е загубил всякакъв авторитет пред премиера с действия и бездействия, за да може да се допусне такава ситуация на противоборство. Симеон… Симеон, ъъъ, не работи достатъчно.
Танов: Еми… хубаво… ами… аз съм подчинен на минстъра на финансите и не е редно аз да… и никога няма да си позволя.
Горанов: Не искам да го казваш и да правиш каквито и да е заключения, но нашият проблем идва оттам.
Танов: Е, идва, ний го знаем всички… Но кой откъде идва… въпросът, когато има две позиции, знаеш, мойта съм я казал и по въпроса за това, дето горе-долу прехвърлихме целия дълг на комунистите го поехме ние…
Горанов: Така е…
Танов: Ти знайш, че през цялото време казвах т’ва е… Добре, аз съм го казвал, съвестта ми е чиста, така съм ги виждал нещата и животът го показа, че наистина сгрешихме. Но кат’ сме сгрешили, сега трябва да намерим вариант да излезем от ситуацията.
Горанов: Ми това не е вариантът, който… Това не е вариантът, в който не се явява (б.р. – Дянков) на среща при премиера.
Танов: Да де, не е т’ва вариантът.
Горанов: Аз се почувствах като борче там.
Танов: Ми и аз се почувствах много зле. Другото – ти ми знаеш мнението к’во беше за туй. Аз го показах все така. То хубаво, обаче тъй или иначе, вече се е случило, трябва да излезем от т’ва положение, трябва да намерим точните решения как да излезем, щот’ то се случи. Поради липса на опит ли, поради други лични ли, поради инат ли, поради т’ва, но се е случило. В края на краищата има политическо решение за вдигане на акциза на цигарите и грозното е, че ако сега тръгна по тоя… Де факто всички получават пари за вземането на политическо решение, грозно е да прехвърлиш вината само върху един човек…
Горанов: Така е…
Танов: Ами като сме биле повече, значи не е могло да се стигне дотам да не го гласуваме т’ва решение за вземане (б.р. – за вдигането на акцизите, което предизвика увеличаване на контрабандата). А ние всички сме се съгласили и кат’ сме сe съгласили всички, сега трябва всички да излезем от това положение, защото иначе е грозно – корабът потъва, оставаме един. Не е само един виновен, защото ние с мълчанието си или с незаемането на позиция сме подпомогнали да се случи това. И аз съм най-малко човекът, който е подпомогнал да се случи.
Горанов: Така е, прав си…
Танов: И въпреки т’ва аз няма да избягам и казах, че съм готов цялата горчилка и цялата чернилка, защото не съм политическо лице, да я поема. Но не мога да поема повече от това, което…
Горанов: Добре, що те мачка толкова Цецо освен някакви стари…?
Танов: Не знам! Ама нямаме стари… До изборите с него, той беше човекът, с който колко пъти сме се срещали да ме кан… да иска да участвам в кандидаткметските избори (б.р. – на местните избори през 2007 г. Ваньо Танов беше кандидат-кмет на ГЕРБ в Русе). Ма многократно сме се срещали с него и аз отказвах, защото му казвам, че имам картонче (б.р. – досие в ДС). По какви причини… А на всичкото отгоре се оказа, че като се проверяваха в системата на МВР, само една буква има в азбуката, това беше буквата „В“ и за нея се изчете цялата справка, която е в делото, защото такова дело няма истински съществувало, аз го знам кат’ оперативник как стоят нещата, което показва… Той (б.р. – Цветанов) беше човекът, който ме убеждаваше, че няма никакво значение, казах, че ще има атаки ,и така и след изборите… Един-единствен път съм имал спор заради това, което се случи с парцела, който е пред хотела. Защото ние заявихме по време на изборите и в нашата програма беше заложено, че там ще се правят зелени площи, че тази пожарна ще се събори… За русенци, те го подкрепяха, изведнъж ние бяхме хората, които направихме точно обратното.
Горанов: Хотелът там на тоя…
Танов: Да, на къщичката, която е. И тази къщичка, която целият град знае, че беше една съборетина 200 квадрата, която ако я ритнеш, тя беше ааа, туй… Тази къща беше оценена за 1 млн. и 800 хил. и няма как да убедиш… И на всичкото отгоре няма… Тя беше съборена, пък беше оценена за милион и осемстотин, след което се заведе дело и те осъдиха тази жена, която правеше оценката, на 4 години. И аз казах, че това е изключително грешно и ще бъде използвано на по-късен етап срещу ГЕРБ. Никога не съм имал нищо общо с това. И казах: 13 човека е групата. Няма как да гласувам „за“. Ей т’ва ми беше. Ама не, ние искаме тринайсетте. Казах: „Няма да гласувам „за“, защото това е против моите принципи, но аз ще се съобразя и по време на сесията ще гласувам, както гласува групата“. И гласувах, както гласува групата. Зат’ва… Макар че все едно че си ядях акото, като гласувах „за“. Но не мога, когато се обсъжда в групата на ГЕРБ тая тема, да гласувам „за“, защото това е мястото, в което трябва да си кажем аргументите. И в края на краищата това беше. Казвам: „Не, няма да гласувам“. „Ма дайте да има единно мнение…“ Защо трябва първо да има единно мнение? Първо, това беше абсолютно груба грешка, която голямо петно лепна на ГЕРБ и няма и да се измие, защото на следващата кметска надпревара това ще бъде извадено вече. Но пак казвам, аз съм човек дисциплиниран, след като мнозинството е вземало решение, там, където е трябвало, съм си казал мойто, но на сесията аз си гласувах „за“. И им казах, че ще се съставят документи, не мога да го премълча, но съм го казал открито и не задкулисно и след т’ва съм поддържал тази линия, харесва ми не харесва ми, съм я поддържал. Това е било единственият ми ааа… Ако т’ва е… Според мен… аз не мога… Ако сме зрели хора, аз не мисля, че това може да бъде причина за някаква лична… такова…
Горанов: Добре де…
Танов: Дори и да има лична… Разбираш ли, дори и да има лична… Аз имам лична срещу теб, ами хубаво, ама ние тук сме дошли да работим в името на една кауза, в името на един проект. Ако аз имам нещо лично срещу тебе, значе аз няма да изляза с тебе и да пия едно питие. В т’ва би трябвало да се изразява личното. Давам ти… Не всички хора се харесват. Не ме харесват. Ма кат’ не ме харесват – не сме приятели, няма да си пием пиенето заедно… Но трябва да работим за този проект. Зат’ва сме дошле всички – да работим заедно, за да го реализираме и да покажем, че сме по-добри от тез… А то ся к’во излиза, че с тез, за които се борихме и срещу тяхните методи, сега почваме да ги прилагаме. Ние караме Румен Петков да звънне на Тони Странджев, защото, както и сега, се записва целият разговор, за да запишем и след това да излъжем на срещата, че Тони Странджев ходи на срещи с Румен Петков, а то има един разговор на Румен Петков, пиян кат’ мотика, който му казва: „Аз много търсих Ваньо, много сгреших с вас, заложих на куци коне, нещо подобно, вие сте много свястни и така нататък“. И ти можеш ли да отговаряш… И така цялата постройка и цялата разработка беше построена на тоз’ принцип. Този да бъде накаран да каже нещо, онзи да бъде накаран, да бъде оформено в рапорт и да бъде заведена разработка. И по най-непочтения начин сега да се контролират разговорите – ти си ми началник и разговорът между тебе и мене да се контролира.
Горанов: Няма лошо да ги контролират, ама…
Танов: Виж, аз, виждаш, че говоря спокойно, защото това, което го казвам сега и се записва, т’ва същото ще го кажа и в присъствието на… То няма никаква разлика. Аз няма к’во да се крия. И казах хиляда пъти – нямам никакви притеснения, защото знам, че през моя живот не съм вземал от никой нищо – една стотинка. И ако дори и враговете ми, и Жоро Самуилов, и който и да попитат, могат да, може да съм всякакъв, може да са ми викали „мръсно ченге гадно“, „еничар“, какво ли не, но никой не ми е казал, че съм боклук. На 52 години съм, никой не ми е казал, че съм боклук. Но не мога да гарантирам, аз дори за децата си не мога да гарантирам, а камо ли за някой, че еди си кой бил казал на границата туй… Румен, който ми го доведе Румен, бил казал: „Шефът стои отгоре?“. Ами всеки може ти каже. И Румен може да отиде и да каже, че ти стоиш отгоре. Въпросът обаче е, нека като водят разработка, да кажат верно ли е? Всеки може да си говори всичко. Не може в цялата страна, 600 човека има съкратени, всеки може да прави всякакви коментари, но има неща, които не е нужно да завеждаш разработка. Пишат конфликт на интереси по туй… Добре, кажете, кой има конфликт на интереси? В доклада на ДАНС пише: „Конфликт на интереси в ръководството“. Ами в ръководството сме трима. Конфликтът на интереси се изразява в еди си какво, веднага се извършва проверка.
Горанов: Имам… Обичам да се шегувам – няма такова нещо като конфликт на интереси, интересите винаги са в синхрон, не са в конфликт.
Танов: Не, ама, да речем от законова гледна точка. Не е нужно да ми заведат разработка, за да ми доказват дали имам конфликт на интереси. Може веднага да се извърши проверката и да се види „да“ или „не“. Аз една фирма, в която съм работил, кандидатства. В момента, в който разбрах съвсем случайно, защото документите минават по отношение на фирмите през туй, щеше да мине разрешителното, моменталически подадох до министъра, че аз се оттеглям и няма да взема решение, макар че законът казва, че само началникът на митниците дава лиценз за… данъчни…
Горанов: Как го разписахте?
Танов: Да… Е…
Горанов: Разрешихте да го вземе… Ха-ха…
Танов: В момента, в който съм видял, че може да има конфликт на интереси, веднага съм вземал отношение, за да не се случи. Така че това е проверимо. Ако има друг случай, при който те се съмняват, че аз имам конфликт или Тони Странджев ли, Красьо ли или който и да било – да, кажете го и извършете проверка. Но не да търсиш повод, да харчиш… Вчера цял ден аз ходя до министерството… Хвърчат парите на държавата… Хубаво, какво установихте, отидох до министерството, нали, дойдох до митницата… Просто…
Горанов: Имаш инстинкти и гледаш в задното огледало… Ха-ха-ха…
Танов: Не, аз съм деформиран… Не може аз да съм бил циркаджия 25 години и като ги гледам как се пускат неправилно по въжето, да не ми направи впечатление.
Горанов: Ха-ха-ха… Забавлявам се със сравнението ти…
Танов: Не мога да се забавлявам, щото т’ва, което съм учил осемдесет и четвърта година, по Тодор-Живково време, като че ли е било по-добро, щото сега действат толкоз елементарно, че…
Горанов: Викаш, са много уязвими…
Танов: Това няма никакво значение… Време ще мине… въпросът е… Защото, знаеш, всякакви доклади – написваш един доклад и си прехвърляш разсъжденията, и желанията ги прехвърляш в този доклад. И на базата на тоз доклад да се вземе политическо решение за… Ами ти можеш да бъдеш очернен по всякакъв начин. Ти как се защитаваш и-и-и… т’ва е така или не е така.
Горанов: Няма как, т’ва е простотията на високите нива.
Танов: Емиии…
Горанов: Няма как. Зат’ва според мене днеска т’ва беше провокация, на която, на нивото на която…
Танов: Не, аз няма да отговоря на таз’ провокация по никакъв начин…
Горанов: Ти имаш позиция. Ти можеш да кажеш, че осъзнаваш, че всичко, което се е случвало години наред в митниците, е лошо и всъщност усилията, които полагаш, са за подобряване. Така че ако има някакви критики, те са…
Танов: Аз знам, че е по-лошо и правя всичко възможно. Затуй днес правя 14 часа национално съвещание. Ма не може да се промени всичко с магическа пръчка…
Горанов: Ама ето т’ва ти е отговорът утре. Ей т’ва ти е отговорът утре.
Танов: Г-н Горанов, нито в МВР, нито в ДАНС, нито в митницата, значи нито в МВР има само ангели, нито в митницата са само дяволи. И тука има свястни хора. Въпросът е да намерим свястните хора и с тях да променим нещата. Но хора, които 20 години им е налагано нищо да не правят, да не смеят да бутнат нито един – тоз е на тоз, тоз е на оня… Знайш колко се оглеждат и се ослушват и ги е страх да предприемат… Докат’ ги накарам да се почувстват, че никой няма да оказва никакво въздействие върху тях и че единственото нещо, което трябва да спазват, е законът, да го прилагат еднакво… Как се променя тоз’ манталитет? Те умират от страх, щото там има фирми, които знаят кой стои зад тях и не могат да ги спрат. Така че нещо, което е набивано 20 години, не може да бъде промемено нито за един, нито за два, нито за пет месеца. Аз подготвям… И започваме, по 30 човека започват курса, карат един месец, отиват един месец на стаж по това, което са изкарали. Почва другия месец следващ курс и така с млади, с нови хора. Купих програмен продукт за психоанализ. Разработих тестове сега за интелигентност, туй за всяка категория. Да ги пресея, да влязат нови хора, с друго мислене, интелигентни. Внимателно, лека-полека да подменим този състав, защото…
Горанов: Дано успееш, щото ще е много трудно.
Танов: Е, трудно е, ама разбери, аз не мога да закрия и митницата. Не мога, защото пък в митниците едно трябва да е ясно – това не е институция, която може човек с политическо решение да вземе и да направи началника на митницата. Началникът на митницата трябва да има огромни знания, за да може да си свърши работата. Защото всеки експеримент, който си направихме, доведе до крайно тежки резултати. В условията на криза и правиш структурна реформа, обединяваш митници… Ааа назначил съм, да, някои от старите съм ги назначил, но съм вземал мерки, за да спечеля време, и ако тези хора не се справят, аз съм им казал на всички, че шест месеца имат. Днеска съм го казал, че т’ва е последният месец, в който ще направя анализ кой как се справя със задачите и ще кажа на които не се справят, да освободят тези длъжности. Но и печеля време да намеря подходящите хора, които хем да имат знания, хем да не са корумпирани, защото обикновено тези със знанията са доста корумпирани.
Горанов: Две неща от мене – първо, утре не трябва да влизаш в някаква…
Танов: Не, няма да влизам…
Горанов: Второ… според мене… мой съвет, мое наблюдение и то не е свързано със… Ти знаеш, че аз и на Симеон (б.р. – Дянков) му казвам, обаче за съжаление не ме слуша. Мисли за трети заместник. Не го казвам с лошо. Не е заради тебе, не е заради който и да било. Системата ти е огромна. Т’ва е море.
Танов: Добре, но тука е въпросът, че искат да няма втори, а камо ли за трети. И проблемът знаеше ли какъв е, защото това, което се е случвало тук, в митницата – Арабаджиев и Цайса са управлявали митницата, този само е подписвал… ааа човека… те са му викали: „Подпиши туй, подпиши онуй“. Аз не искам да стане така, да бъде назначен за мой заместник политическо лице, което да му бъдат възложени определени задачи, и аз да стоя тука на тоя стол, да ям хурката и в крайна сметка някъде на друго място да се вземат решенията.
Горанов: Казвам трети не за да е политическо назначение или да е някой, който само ще подписва. Аз ти казвам трети, щото е тежка система и да може да помага. Т’ва е моят извод. Аз не ти го натрапвам. Той дори не е… Е, сега като го изговарям по тоя телефон, ще го чуят и други, но въобще не е говорено с никой.
Танов: Човек ми трябва по отношение на… да е пекан юрист и всички тея промени, които ми е трудно да ги направя, защото аз имам понятие по наказателно право, обаче по другото нямам. Колко тежко ми беше, щото виждам, че и Министерството на финансите ги няма тез’…
Горанов: Няма ги.
Танов: И зат’ва толкоз ми е трудно да изготвим промени и на ред и така нататък. Ако имаше един пекан юрист, този процес щяхме да го ускорим. Трябва ми такъв човек.
Горанов: Т’ва Шараков едно време вършеше тая работа, ама…
Танов: Аз разговарях с него и той е много добър специалист. Но който е влязъл в частния бизнес и е направил някакви пари, няма да се върне никога в този хаос.
Горанов. Ами няма. Той ще изкара един мандат точно…
Танов: Вторият, който предложих, беше към, к’во да направя, като се яви на изборите от РЗС, т’ва беше Елеонора Николова. Тя е била председател на съд, била е окръжен прокурор, била е кмет на град, била е в работата си перфектна. Т’ва, което ние се мъчехме, тя щеше да го направи за няколко нощи. Изключително грамотен човек, но не може да стане, защото, да речем, е от РЗС. Добре, макар че аз пак казвам, за една такава структура е важно да ги има експертите, да си вършат работата, а пък кой на кого симпатизира, кой кого обича, не е чак толкоз важно. Добре, ще мисля по тоз въпрос. Аз пак казвам…
Горанов: Не, аз не ти казвам…
Танов: Аз пак казвам, има ли такова политическо решение… ако има такова политическо решение, к’во повече да коментираме. Има го решението, съобразявам се с него и приключва въпросът.
Горанов: Какво политическо решение?
Танов: Да си тръгвам.
Горанов: Ааа, глупости.
Танов: Защото остава единствено месец и половина да влезе и последната мярка, защото сега в момента атаките са срещу тази наредба, защото аз виждам какво стана с GPS-ите, като въвеждахме, кат’ затворихме почти всички възможни начини да такова, щото, съгласи се, дори 15 процента да е спадът, да сложим т’ва, което сме възстановили повече от миналата година, ми ний имаме 4 процента. Значи останалите, когато има икономически растеж, не можеш да оцениш мерките, които си вземал, но когато имаш спад и той не съответства, както сега имаме спад 15 процента на потреблението, или, ако вземем, на горива, а при мене е паднал само с 4 процента, като прибавим онез суми, значи все пак 10 процента от този спад сме го компенсирали с подобряване събираемостта и затваряне на туй… Що не се види това нещо? Т’ва е за мене… Щото и друга причина няма. Отиваш надолу, а някъде си и увеличил в сравнение с 2009 г. Ами ако не беше криза, ако работeхме при нормални условия, ако не бяхме направили тез’ грешки в началото, къде щяхме да бъдем сега?
Горанов: Ние сме на власт, защото е криза.
Танов: Олигарсите, които не са плащали, а и в този бранш, алкохолния, няма, и в горивата да ти кажа, че и за последен път се убеждавам, че няма напълно да са на светло нещата при който и да било.
Горанов: Ние сме на власт, щото е криза.
Танов: Еми то сигурно и аз съм началник на митницата, щото е зле, а иначе никой нямаше да ми се обади на мене. Ако беше добре, щеше да има много кандидати.
Горанов: Ей тука с тебе партия може да си направим и да се черпим.
Танов: Ха-ха-ха… Добре…
Горанов: (смее се)
Танов: …партия и ще бъдеш депутат…
Горанов: Абсолютно…
Танов: И да не се ядосваш за нищо…
Горанов: Абсолютно…
Танов: Има много голяма разлика.
Горанов: Е, със сигурност е така.
Танов: Ха-ха-ха…
Горанов: Ще излеземе някоя вечер да почерпя за вечеря, да ги поговориме тия неща, важното е да не им се поддаваш, щото т’ва, което осъзнава премиерът, е, че ти си другата страна на един и същи медал и си мъдър човек. Той ти го е казвал лично и всъщност в момента т’ва противопоставяне с Цветанов, единственият резултат от него ще е само срещу премиера. Нито ще спечелиш ти, нито ще спечели той (б.р. – Цветанов)…
Танов: Не, не мога да се противопоставя. Никога. Защото аз ти казах, за мене беше важно да знам има ли го… все пак да не изляза пък хептен…
Горанов: И като останахте (б.р. – с Борисов и Цветанов), какво излезе от целия разговор?
Танов: Ами пак същото. Мълчание от едната страна, но мълчанието в тоя случай действа на моя гръб… Защото за определени неща, за които стана ясно, че са пълна измишльотина и че изкушението (?) е по този начин и че произнесените лица са доста некомпетентни, запазвайки и неговото и моето, мълчанието беше наистина най-добрата форма и ако човек е умен, ще си направи извода. Аз ако съм направил някакви думи…
Горанов: Нищо не си казал.
Танов: …и си направя справка колко съм, колко са ми били неверни твърденията, ще се коригирам.
Горанов: Всичко е наред.
Танов: И понеже не ми се дава възможност и затова тук постъпихме много неочаквано…
Горанов: Всичко е наред. Тука мишената не си само ти.
Танов: Е, знам. Знам, че…
Горанов: …Знаеш…
Танов: Зная, през мене трябва да се атакува и министърът (б.р. – Дянков)…
Горанов: Не, т’ва първо. Т’ва първо. Там е първото. Ти си второто.
Танов: Но добре. В края на краищата, така да е. А какво, ми ние само наливаме вода в мелницата на хората, срещу които се борихме. К’во казват те – Танов и Цветанов се скараха само за девет месеца. Ми к’во ще стане до края на мандата. Те ще се разбият и…
Горанов: Ей зат’ва не трябва утре да се продължават тези кавги, щото…
Танов: Е, няма, аз ще съм по-мъдър, щото съм на повече години и няма да вляза в такъв спор.
Горанов: Е, не, не бива.
Танов: Сигурно си има к’во да се желае…
Горанов: Не, не, ти си имаш много верен извод. Ти го каза преди малко. Няма нужда от противопоставяне. Ти може да споделяш, да подкрепяш Цветанов и пак да си вършиш работата…
Танов: Но аз го подкрепям… Аз го подкрепям във всяко действие и се радвам на всеки успех на МВР.
Горанов: Основното послание е да не им даваш повод на враговете да се забавляват.
Танов: А, т’ва което мога да кажа, е, ааа, че се отнася за взаимодействия. Т’ва мога да кажа. Той (б.р. – Цветанов) не ме е критикувал, а се отнася за взаимодействие…
Горанов: Да, точно така.
Танов: В едно взаимодействие между службите за сигурност винаги има какво да се желай, винаги може да бъде подобрявано това взаимодействие, тъй че нещата ще се изясняват в тази посока. Ако той ме надскочи, казвам, че министърът (б.р. – Дянков) не е приел това, щото не е нормално министърът на вътрешните работи да прави оценка на служител на Министерството на финансите. Значи не е правил това, говорил е за взаимодействие.
Горанов: Абсолютно.
Танов: То си е негова работа… Те ще ме провокират. Аз знам к’во ще става, те ще бият… Целият, т’ва, разговор ще се вплете в тази посока.
Горанов: И ти трябва да го връщаш оттам. Шест пъти ще те мушкат там, шест пъти трябва да излизаш. Защото т’ва ще им е основната тема.
Танов: Знам. Те днеска се скъсаха телефоните, докато бях, кой знае утре какви глупости и к’во такова ще имат, пак ще излезе на преден план. Ей зат’ва се ядосвам, че пак ще даде тон на Ревизоро (б.р. – бившият шеф на митниците Емил Димитров) да говори глупости и да прави нападки…
Горанов: Абе кой е Ревизоро, та му се връзваш толкоз бе…
Танов: Е, не се вързвам, ама такива като него.
Горанов: Е, кой е Ревизоро? Знаеш ли, ще те запозная с приятели, които са работили едно време след Ревизоро с бившия шеф на митниците. 29 кашона папки.
Танов: Ма т’ва го знаят всичките. Тука ще го замерят с камъни. Той не може да се появи в митницата. Той е един Рамбо, който е обикалял с един джип и е правил…
Горанов: Глупости само…
Танов: Само глупости…
Горанов: Еми кой е Ревизоро тогава?
Танов: При растеж на държавата единственият човек, който е смъкнал приходите на таз агенция.
Горанов: Еми къв’ ти е тогава темата.
Танов: Никакъв не ми е, ама всичко т’ва, дето го говори от 2001 година, не е приложимо и в 2010-а, щото едно нещо няма вярно, и да се говори за държава в Европейския съюз…
Горанов: Остави го тоя бе…
Танов: На мен ми се говори, че за износ тютюните 300 лева трябва да плащат, кат’ изнасят горива.
Горанов: Чух го, ама просто много изнервена беше ситуацията и не исках да се намесвам. Трябваше Краси да се намеси, щеше да му направи чест, щото той също знае за какво иде реч, ама и Краси кат’ замълча, викам си…
Танов: Ама какво Краси да се намеси… Турското карго аз му давам фактурата той да провери дали на тази фактура е заведена в данъчното. Оттук нататък, като се проследят нещата, би трябвало да се платят данъците. Нямам като митница по отношение на…
Горанов: Премиерът ги знай, премиерът ги знай тия неща и той замълча. Той просто гледаше сеир. И сеирът беше наш…
Танов: Хубаво, наш… Наш-наш.
Горанов: Еми наш!
Танов: Стана сеирът. Аз никога не съм бил злобар, мога да оценя нещата. Но когато направиш… винаги трябва да се гледа и другата страна… Ако т’ва се използва като слабост и продължат атаките, няма да е добре. Т’ва вече е оценка на премиера, той да каже къде са проблемите, щото аз не мога да кажа къв’ е проблемът.
Горанов: Той, той го знай. Той има друг проблем, много по-голям с общия ни началник (б.р. – Дянков) и той с него първо трябва да си реши… Не може т’ва, което става, да става. Няма как…
Танов: Ти виждаше ли аз как реагирах, кат’ бях там…
Горанов: Е, виждах…
Танов: Едни пиратчета, които са…
Горанов: Деца идиотчета са се подредили отвънка… Няма как да стане…
Танов: Е, няма как. Тази позиция не я одобрявам и затова поисках на другия ден да се видя и със самия министър. Защо бяхме поставени в такова положение? Попитах го.
Горанов: И видя ли го?
Танов: Видях го.
Горанов: И к’во ти отговори?
Танов: Каза, че бил разбрал от премиера и му казал, че няма да може да дойде…
Горанов: Глупости. Ще ни играе панаир ли на нас, ти доколкото го познаваш.
Танов: Не, ний с него (Борисов) си приличаме много по характер. Първи палим фитила и сме директни, тъй че…
Горанов: Той (б.р. – Борисов) не искаше да почне срещата без него (б.р. – Дянков). Стига глупости.
Танов: Е, хубаво, то стана ясно, един път няма да дойде, после дете то всеки си има…
Горанов: Десет минути след като беше свършила срещата, Симеон ми се обади да ме пита как е минала срещата и кой какво е говорил. И след това ти се обади на тебе. 9,15–9,20 ти звъня на тебе. Не знам дали си му вдигнал, но ти беше звънял, нали?
Танов: Звъня ми и аз го видях, кат’ сe прибрах, и наистина ми беше гадно и…
Горанов: И не му вдигна. Правилно, к’во…
Танов: И малко по-късно вдигнах, щото си викам, то, кат’ ти умре хуя, путки…
Горанов: Ха-ха-ха…
Танов: Щото то като се стигне дотук, и да се обясняваме половин час по телефоните, то е безсмислено.
Горанов: Прав си. Той ми звънна, точно си тръгнах оттам, и той ми звънна. Имах чувството, че ни следеше как се движим, примерно, или не знам по къв’ начин…
Танов: Ха-ха-ха… Да не му пускат разговорите и на него?
Горанов: Еми няма лошо и да му ги пускат.
Танов: Но аз не говоря по-различно от тези, които водя… Няма кчво да се крия. Това са мои разсъждения и не виждам нищо лошо в тчва хората да си обменят мисли по различни въпроси. Не пиша анонимки, да се крия зад някой. Винаги съм си изказвал позицията, води все до неприятности, ама такъв е животът… Ами съжалявам, че…
Горанов: Няма проблеми. Почивайq лека нощ!
Танов: Малко да почина за утре, че…
Горанов: Няма к’во толкова да им се (…) за утре. Спокойно, всичко ти е в главата. Няма, спокойно, ти си сам утре, нямаш конкуренция по темата, никой не знае повече от тебе. Единственото нещо е да бягаш от…
Танов: …Провокация…
Горанов: Точно така. Абсолютно. Никой не знае повече от тебе.
Танов: Добре, благодаря ти и приятна вечер!
Горанов: Всичко добро и доскоро!
––––––––––––––––––––––––3.Разговор на Ваньо Танов с Искра Фидосоваhttps://www.youtube.com/watch?v=JGFlqU6O7hsТекст:
Ваньо Танов: Ало.
Искра Фидосова: Ало, здравей, удобно ли е?
Ваньо Танов: Да
Искра Фидосова: Днеска ли изтичаше срокът там за митницата Лом?
Ваньо Танов: Да
Искра Фидосова: Там всичко окей ли е?
Ваньо Танов: Не е окей.
Искра Фидосова: Защо?
Ваньо Танов: Ами щото има, на изпита има 2,90.
Искра Фидосова: Как има 2,90 бе?
Ваньо Танов: Ами 2,99 има средна оценка.
Искра Фидосова: Айде стига, това ще стане ебаси скандала! Значи ние тука …
Ваньо Танов: Е добре, какъв е скандалът?
Искра Фидосова: … тука 20 общини обиколихме
Ваньо Танов: Еми, хубаво говорим, 10 човека комисията той няма хал хабер от
света това момче.
Ваньо Танов: Ма, няма хал хабер от света. Аз го претиках преди на писмената
концепция, защото щеше да отпадне. И им казах тема, щото под…
Ваньо Танов: 4 не може да участва по конкурс. Писаха му 4.07, за да продължи
нататък. /не се чува/
Искра Фидосова: Ама ние тука … той, за да остане и продължи, това говорихме
миналата седмица, включително на изпълнителна комисия, насeкъде.
Ваньо Танов: Е, хубаво, ама защо не вземете да предложите един път един
човек, който да може да свърши работа?
Искра Фидосова: Е, кой да предложиме? Ние кой и да предложиме все казвате, ти казваш, че не става да свърши работа.
Ваньо Танов: Е, как казвам, че все не става? Досега как са станали на … ,
Ваньо Танов: Някой трябва да събира и пари. Аз не мога да го сложа само за
туй, мен ме дерат всеки ден, кожата ми съдират на парчета.
Искра Фидосова: То това са чужди пари ще събират, от контрабандите, дето ги правят.
Ваньо Танов: Не знам какви контрабанди правят в Лом, в момента за
тримесечието той е единственият пък, който е отгоре със… значи, отгоре с приходите по … и то с 3 милиона. Какви контрабанди?
Искра Фидосова: Т.е. твоето становище е, че ти не искаш да му пуснеш на него
заповед за назначение? Така ли да разбирам?
Ваньо Танов: Ми аз нямам друг, ъъъ, друг вариант. Идваш, давам ти
участниците в конкурса, оценките от това.
Искра Фидосова: Ми то оценките се пишат според поръчката, к`во е казано там, и т`ва нали е…
Ваньо Танов: Аз не мога да поръчвам. Не мога да поръчвам на човек, който не
знае нищо, да му пишат оценки. Това не мога …
Искра Фидосова: Ма не сме казвали на некой, който да …
Ваньо Танов: … не съм го правил никога, няма да …
Искра Фидосова: … другите твърдят, че човека, аз не знам, не мога да
преценя, нали аз не съм била на този конкурс.
Ваньо Танов: Значи аз, аз като на …
Искра Фидосова: … затова не ми изглежда …
Ваньо Танов: Виж ся, аз като му видях делото, без да ходи на конкурс, щях
да ти кажа и ти ще се убедиш, че нищо не става от него.
Ваньо Танов: Започнал е като милиционер в това, един път е гонен, има 10
страници характеристика от туй, че е кандидатствал, ма няма едно нещо
добро в делото.
Ваньо Танов: Ма едно нещо добро… Ми на мен ми беше ясно, че това момче няма как да издържи, тъй като му виждам развитието по моя въ.., по
делото….
Искра Фидосова: /не се чува/… ти се обадих и те помолих да погледнеш….
Ваньо Танов: …беше ми пределно ясно. И казах на Странджев да прави всичко
възможно, и той каза какво да направя всичко възможно, като той все
едно да не знаеш азбуката?
Искра Фидосова: Ми, нали те помолих затова предварително да погледнеш, той
преди да го подаваме като човек
Искра Фидосова: … и да си подава документите, да сме наясно. Защото сега ей
оня го плаши там, вика аз са ще видиш, ще те уволня.
Ваньо Танов: /не се чува/
Искра Фидосова: … същата история продължава. Това е във Видин и в Лом си
останаха старите /не се чува/,
Искра Фидосова: абсолютно нищо не се прави. И ни се смеят хората. Аз затова те попитах няколко пъти…
Ваньо Танов: /не се чува/
Искра Фидосова: … кажете ми кой, кажи ми кой според теб да ти дам, един нали
да е показан и да кажете, че е свестен човек там …
Ваньо Танов: Откъде?
Искра Фидосова: … Нито от Видин …
Искра Фидосова: Ми за тая митница, нито от Видин, той ще бъде предварително обречен за /не се чува/. Аз не знам за /не се чува/, пак ти казвам
тука каква е ситуацията
Ваньо Танов: Каква е ситуацията?
Искра Фидосова: Това, че никой не иска /не се чува/
Ваньо Танов: Първо от какво го е страх?
/не се чува/
Ваньо Танов: … който да знае и да може да прави анализ. Това момче не може
да си обуе гащите. Ма, честно ти казвам, ма честно ти казвам.
Искра Фидосова: Ама добре бе, отвънка също има качествени хора, ти каза /не се чува/
Ваньо Танов: Защо ме караш сега да се ядосвам . Как разговаряме да се излагаме.
Ваньо Танов: Просто се излагаме, аз да ходатайствам за момче, което няма хал хабер от света. Ма не съм виждал толкова бос човек.
Искра Фидосова: Добре бе, ама нали предварително за това говорихме да погледнеш нещата и ако трябва да не подава. И как незавършен човек …
––––––––––––––-
4.Разговор на Бойко Борисов с Ваньо Танов, и на Танов с Манченко, по назначенията в Митница „Аерогара София“https://www.youtube.com/watch?v=bCrKpMI85Fc
Текст:
Бойко Борисов и Ваньо Танов
Б.Б. – Какво пра’иш, Танов?
В.Т. – Нищо… пуснали сте ми съобщение, звъня на тоя номер, но ми пише, че е грешен кода…
Б.Б. – Не бе, т’ва му е ЕГН-то бе, не мобилния.
В.Т. – А-а-а…
Б.Б. – Т’ва му е ЕГН-то. Тва е едно момче, къде рита топка с мене, бе, там от Аерогарата… И там на Манченко брат му, некъв Манченко бил, но той поне идва да рита топка с мене по обед, го преместил на друго место.
В.Т. – Еми… ще го реша веднага.
Б.Б. – Айде, виж го и ми звънни.
В.Т. – Добре!Ваньо Танов – Павел Манченко
В.Т. – Ало, Манченко, здравей! Танов съм.
П.М. – Слушам. Добър вечер!
В.Т. – Много късно сигурно ти звъня!
П.М. – Няма проблем.
В.Т. – Николай Методиев Вучев имаш ли?
П.М. – Да, имам.
В.Т. – Къде си го преместил?
П.М. – Ми, той е от тия ТЕЛК-аджиите мисля… При нас някъде в в сградата, нямам спомен вече… Те нали са шестнайсет. Трябва да проверя точно. Или е в (не се разбира, но вероятно е някаква абревиатура като МК или МСА) или е някъде. Какво да го пра’име?
В.Т. – Рита футбол…
П.М. – (Смях) Така ли стана? Еми… футболист човека.
В.Т. – Да… а къде беше?
П.М. – Беше на терминала на пътниците. На Терминал 2.
В.Т. – Трябва да го връщам на Терминал 2.
П.М. – Добре! Ще го върнем в понеделник.
В.Т. – Пиши го в понеделник като дойдеш…
П.М. – Добре! ОК, добре.Ваньо Танов – Бойко Борисов – втори разговор
В.Т. – Ало… Ало!
Б.Б. – Да!
В.Т. – В понеделник ще го върнем там.
Б.Б. – Добре, благодарим много! Благодарим много! Айде!
В.Т. – Айде!
източник: http://www.komentari.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *