Все повече сделки в етап на строеж

Все повече сделки в етап на строеж - 1

Все повече сделки в етап на строеж

Гръцкият пазар на ваканционни жилища е запазил възходящата си инерция през 2023 г. въпреки несигурните перспективи за глобалната икономика, сочи последният тримесечен анализ на Elxis. Сред идентифицираните от Elxis тенденции е ръстът на оборота на недвижими имоти в етап на строеж.

Много от строящите се имоти в южната ни съседка се предлагат в комбинация с услуги за управление на имоти и отдаване под наем, тоест като комплексен инвестиционен продукт. Това е много привлекателно за много заинтересовани чуждестранни инвеститори, които търсят солидна възвръщаемост на инвестицията си на пазара на недвижими имоти.

Средно покупката на жилище в строеж в Гърция струва 20% по-малко от завършен апартамент. Освен това новопостроените къщи и апартаменти са много по-изгодни в краткосрочен план, тъй като могат да се отдават под наем срещу по-висок наем от подобни имоти на вторичния пазар.

Други основни пазарни тенденции, според Elxis, са, че общата стойност на продадените жилища през текущата година се е увеличила с 4%, броят на сделките бележи ръст от 10% на годишна база, средната продажна цена на имот е намаляла с 12%. Въпреки това по-голямата част от продажбите през първото тримесечие на 2023 г. идват от имоти в процес на изграждане, като 17,4% от клиентите на Elxis купуват имоти за достъп до програмата „Златна виза“.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *