Вучич: Винаги може да разчитаме на Унгария

Вучич: Винаги може да разчитаме на Унгария - 1

Вучич: Винаги може да разчитаме на Унгария

Сърбия използва газови хранилища в Унгария, за да съхранява половината от газовите си запаси. „Винаги можем да разчитаме на Унгария. Не забравяйте, че съхраняваме половината от нашите газови резерви в Унгария, получихме тази възможност при приемливи условия, благодарение на нашите унгарски приятели, преди всичко премиера Виктор Орбан и на разбира се, на външния министър Петер Сиярто. Вярвам, че всяка среща с тях и с унгарския президент Каталин Новак е изключително важна за нашата страна“, каза сръбският президент Александър Вучич в ефира на телевизионния канал RTS, преди посещението си в Будапеща. Той добави още, че лидерите на Узбекистан и Азербайджан ще посетят Унгария през следващите дни.

По-рано Вучич съобщи, че сръбските власти са запазили около 620 млн. куб.м за предстоящия зимен сезон газ в сръбски и унгарски газохранилища.

Унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто подчерта по време на посещението си през месец май в Белград, че унгарската и сръбската държавни компании ще създадат съвместно предприятие за закупуване на газ от европейския пазар. Той също така отбеляза, че унгарски компании ще участват в модернизацията на енергийната мрежа на Сърбия, а работата по увеличаване на капацитета на интерконектора, свързващ електропроводите на двете страни, „върви по график“.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *