Въпросите към институциите след спирането на ТР набъбват като циреи

Въпросите към институциите след спирането на ТР набъбват като циреи

Седмица след спирането на Търговския регистър (ТР) въпросите стават все повече.
Ето някои, които очакват отговор от институциите:
– Защо бяха сезирани ДАНС и МВР, ако става дума за 4 изгорели диска?
– Възможно ли е „стабилността“ в държавата да се крепи на 4 хард диска за по стотина лева всеки?
– Защо архивът на ТР е бил на същото място, където и самият ТР? Това обезсмисля предназначението на самия архив.
– Защо едни и същи IT фирми печелят държавните поръчки за софтуер и хардуер?
– Неколкократно инженерните екипи, които са обслужвали системата на ТР са сигнализирали, че тя се нуждае от обновяване, но мерки не са взети. Защо, след като това е толкова важен елемент на националната сигурност?
– Защо седмица след срива на ТР никой не е поел отговорност?
– Няма никакви гаранции, че ще бъде възстановена цялата информация от ТР. Кой ще поеме отговорност за правния хаос, който ще настъпи в резултат на това?
– По никакъв начин в момента отговорните институции не могат да докажат, че това не е умишлен саботаж. А проследявайки целия случай аргументите са в посока не толкова технически проблеми, колкото саботаж.
– Ако приемем, че това не е саботаж, защо 7 дни не може да бъде възстановен архива на ТР, който в подобна ситуация трябва да се възстановява за часове?
– Колко често е правен бекъп на системата на ТР?
– Знаете ли колко са 25 терабайта? Това е обемът с информация, с който оперира средна българска компания. Надеждното съхраняване на подобен обем информация в специализирана компания струва няколко хиляди на година. Българската държава отделя в стотици пъти повече и не се справя със съхранението.
– По каква причина след срива на сървъра на ТР функциите му не са поети от огледалния, който трябва да го покрие напълно функционално?
– Колко държавни поръчки (вкл. тези, които са засекретени) през последните 10 г. е спечелила фирма Лирекс и на каква обща стойност?
– Считате ли за нормално непълното функциониране на ТР да продължава над 2 седмици?
– Къде , как и от кого са съхранявани новите данни през последната седмица, на какви носители? По какъв законов ред и процедура ще бъдат обратно въвеждани в регистъра и от кой?
– Шефката на АВ твърди: „Искам да успокоя всички – манипулация и изчезване на данни не са възможни“. Реалността е точно обратната. При толкова дълго нефункциониране на системата на ТР възможностите за манипулация и загуба на данни са съвсем реални.Иво Мирчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *