Вътрешният министър ще предложи Живко Коцев за главен секретар на МВР

„Темата на NOVA”: Невидими на пътя

Вътрешният министър ще предложи Живко Коцев за главен секретар на МВР

За главен секретар на МВР силовият министър ще предложи за разглеждане в Министерския съвет и за съгласуване с президента сегашния зам.-главен секретар Живко Коцев. Това обяви премиерът Николай Денков. 

Главният секретар на МВР подаде оставка

„Това, което създаде проблем, е злоупотребата с разделението на властите. Принципът „власт власт възпира” в случая, в който имаме дълго работещи служебни правителства, се оказа, че няма как да се спази. Защото и изпълнителната власт, и президентът са едно и също нещо”, отговори премиерът на въпрос на NOVA дали ще бъдат предложени промени в Закона за МВР, за да не се стига до ситуации, в които вътрешният министър няма доверие в главния си секретар, но президентът отказва да го освободи.

Припомняме, че в сряда Петър Тодоров обяви, че подава оставка. Това се случи на фона на исканията на правителството президентът да го освободи. Главният секретар заяви категорично, че не желае да става част от опитите за политическа употреба на МВР. „Мотивите са в пряка връзка със записа, който изтече преди три месеца от една партийна централа, в който се казваше, че „нашето МВР ще прави нашите избори”, обясни Тодоров.

Радев отказа да освободи главния секретар на МВР

„Всички мотиви, които бяха представени за смяната на този главен секретар, са професионални. В доклада няма да видите нито един политически мотив. Ще видите напълно професионални мотиви, свързани с организацията на работа на МВР и последствията от това, че тя не е била достатъчно добра”, коментира министър-председателят.

Денков припомни подадената през 2022 г. оставка от Тодоров по време на служебното правителство. „И тогава президентът не му я прие. Още тогава очевидно професионално той е знаел, че има проблем, за да си подаде оставката. Стои въпросът защо Радев тогава не я е приел. И още повече – защо сега не я приема, при положение, че има очевиден проблем в МВР. Няма как такава институция да работи в двувластие”, подчерта премиерът.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *