В болница „Св. Анна“ във Варна започват безплатни прегледи за сънна апнея

В болница „Св. Анна“ във Варна започват безплатни прегледи за сънна апнея

В болница „Св. Анна“ във Варна започват безплатни прегледи за сънна апнея

След ограниченията, наложени от пандемията, от утре, 16 август, в многопрофилната болница „Св. Анна“ във Варна ще бъде подновена програмата за извършване на безплатни прегледи за сънна апнея, съобщиха днес от пресслужбата на лечебното заведение. Финансирането за изпълнението на проекта е осигурено от община Варна, а с пациентите работи екипът на доц. Гален Шиваров от отделението по УНГ. Желаещите да се прегледат трябва да се обадят предварително на тел. 052/821375. Изследванията ще се извършват в УНГ отделението, на шестия етаж в Терапевтичен блок III на болницата.

Синдромът на обструктивната сънна апнея е клиничен, уточниха от лечебницата. Той се характеризира с периодично намаляване или спиране на въздушния поток през носа/устата по време на сън. Тези епизоди обикновено са съпроводени от силно хъркане и хипоксемия. Обикновено хората се събуждат за кратко, което води до фрагментация на съня им и намалява неговото качество.

Тези, които се запишат за преглед, преминават през физикално изследване, акустична рино- и фарингометрия – два метода за обективно изследване на анатомията на носната кухина и назофаринкс и на устна кухина и орофаринкс, определяне на BMI – индексът на телесната маса, който дава информация за теглото и риска от затлъстяване. Ако при прегледа се установи, че пациентът има нужда от оперативно лечение, то може да му бъде оказано в УНГ отделението.

Общинската програма „Профилактика на сънна апнея“ в „Св. Анна“ започна през 2016 г. по инициатива на дирекция „Здравеопазване“. Тогава бяха изследвани 400 души. През 2017 г. бяха обхванати още 300, а през 2019 – още 400 жители на община Варна. Статистиката показва, че 732 от изследваните по програмата пациенти са мъже, а 368 са жени. Средната им възраст е 52 години.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *