В годината на българския „Букър“ държавата оряза парите за преводи на литература

В годината на българския „Букър“ държавата оряза парите за преводи на литература

© Надежда Чипева, Капитал

Носителят на наградата „Букър“ Георги Господинов раздава автографи на Панаира на книгата през юни. Преводач и съносител на наградата е американката Анжела Родел.

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Фонд „Култура“ обяви в петък прием на документи за финансиране на преводи на произведения на български автори на чужд език като общата сума е намалена четирикратно, а англоезичните страни са изключени от възможност за участие. Това се вижда от документите на конкурса, за които представители на литературните среди алармираха в социалните мрежи.Бюджетът на програмата възлиза на 75.6 хил. лв. като максималният размер на финансиране на един проект е до 20 хил. лв. Миналата година бюджетъте бил 300 хил. лв., припомня поетесата и преводач Гергана Панчева от литературната агенция „София“. „Мястото ми е тук“: Защо преводачката Анджела Родел остана в БългарияДруга особеност на условията е, че могат да кандидатстват само организации и юридически лица от страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, а това изключва англоезичния и целия останал свят.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

„По време на обсъждането на предстоящото откриване на програмата, на което бяхме поканени от НФК преди месец, зададох въпроса „Защо?“. Беше ми отговорено, че не е трявало Англия да излиза от еврозоната, а за Македония – „Да влязат в ЕС и тогава да издават!“. Няма да се впускам в допълнителен политически коментар относно тази нелепица, но това означава, че целият англоезичен пазар отпада от програмата. В годината, в която връчиха Международната награда „Букър“ на Георги Господинов в Лондон. Според вас на какъв език журито е прочело „Времеубежище“? “ написа Панчева във „Фейсбук“.Тя отбелязва и чисто технически трудности за чуждестранните участници – да се регистрират в сайта на кирилица и с български ДДС-номер. срокът за кандидатстване е 21 септември.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *