В Карнобат започна подписка в подкрепа на Миню Стайков, гражданите искат законодателни промени

В Карнобат започна подписка в подкрепа на Миню Стайков, гражданите искат законодателни промени

Инициативен комитет „Карнобатлии за справедливо правосъдие“ от 24 души откри подписка в подкрепа на алкохолния бос и техен съгражданин Миню Стайков. Стайков се намира в ареста, без внесен от прокуратурата в съда обвинителен акт, в изключително влошено здравословно състояние след прекаран инсулт, а от няколко дни и не се е хранил, тъй като обяви гладна стачка срещу нередностите в правораздавателната система.
В центъра на град Карнобат е разположена шатра, под която се събират подписи. Днес „Зад кулиисте“ видя пред нея много граждани,които са изявили желание да окажат морална подрепа на Миню Стайков. Пунктът бе официално открит днес в 13.00 часа и до 14 часа под петицията в подкрепа на Миню Стайков се бяха разписали над 200 човека, видя наш репортер.
В инициативния комитет в негова подкрепа влизат представители от всички съсловия – общински съветници, юристи, земеделци, културни дейци и хора на изкуствата, учители, бизнесмени в различни браншове и обикновени граждани, а негов председател в исветсният адвокат от Карнобат и бивш депутат Стефан Кенов.
Припомняме, че срещу Миню Стайков има две повдигнати обвинения от прокуратурата, без внесени обвинителни актове в съда, като Стайков вече 9 месеца се намира в ареста. Законът позволява задържане с мярка „под стража“ да не надвишава 8 месеца, като така вече бизнесменът е под запрещение в нарушение на българското законодателство. Тъй като Миню Стайков претърпя инсулт в ареста и здравословното му състояние е изключително критично и има нужда от полагане на специални медицински грижи, той моли съда да бъде изменена неговата мярка в „домашен арест“. Назначена е тройна съдебно-медицинска експертиза, която трябва да установи здравословното му състояние и утре, на 21.05., да излезе с решение. Съгражданите на Стайков от Карнобат очакват положителна развръзка по този казус и се надяват, че утре ще могат да го посрещнат в родния му град.
Шатрата, на която се събират подписи в подкрепа на винопроизводителя, ще бъде на разположение до 23 май включително, тъй като на 24 май е празникът на града, предстои богата културна програма и инициативният комитет не желае да пречи на празника и на своите съграждани.
Лидерът на инициативния комитет Стефан Кенов сподели за нашата медия, че членовете на ИК по никакъв начин не искат да оказват натиск на съдебната власт, а да бъде спазен законът, да се уважава презумпцията за невинност и да бъдат следвани законовите разпоредби, Конституцията на Република България и Европейската конвенция за правата на човека, които гарантират свободите на всички български граждани.
След като бъдат събрани достатъчно на брой подписи, организаторите на петицията ще ги внесат в народното събрание до неговия председател, с молба народните представители да преразгледат нашето законодателство в частта, която урежда „задържането под стража“ в рамките на досъдебното производство, и да приемат законови промени, които да регламентират един абсолютен максимален срок, за който един гражданин може да бъде задържан под стража без внесен в съда обвинителен акт и без влязла в сила присъда.
Вижте тук какво сподели за подписката Стефан Кенов във видео-репортажа, който са публикували колегите ни от сайта www.liberta.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *