В Кюстендилско си искат ТЕЦ „Бобов дол“, въпреки че ги трови от години

В Кюстендилско си искат ТЕЦ "Бобов дол", въпреки че ги трови от години - 1

В Кюстендилско си искат ТЕЦ „Бобов дол“, въпреки че ги трови от години

Становище ще бъде изпратено до Министерството на енергетиката и министър Румен Радев с искане ТЕЦ „Бобов дол“ да бъде закрита, но това да стане не през 2026-а, както обявяха от министерството, а през 2038 година. Становището е прието на среща на кметове на общини от Кюстендилско, областният управител, синдикалисти, депутати. Бил е поканен и министър Румен Радев, но той изпратил заместничката си Антоанета Бонева, съобщи БНР.

Поводът за срещата станал Празникът на миньора, който се чества през август в Бобов дол. Тогава станал и дебат по повод обявената на сайта на енергийното министерство информация от 8 август, че ТЕЦ-овете в Стара Загора, Перник и Бобов дол трябва да бъдат закрити през 2026 година. Участниците в срещата не приемат и изготвените регионални планове за устойчива заетост, трите региона ще получат над 2 милиарда лева общо по Плана за справедливост. Предвижда се енергетиците от ТЕЦ „Бобов дол“ да започват работа в балнеологията, туризма, обувната и шивашката промишленост, овощарството, което е напълно неприемливо.

Десетки хиляди и цели семейства в общините Бобов дол, Дупница, Сапарева баня, Кюстендил ще останат без препитание.

„Всички присъстващи на срещата не са съгласни с този проект на териториалния план за справедлив преход. Той е проект все още. Аз не вярвам да остане в такъв вид, защото той е пълен с фактически и всякакви грешки, които може да си помисли човек. От Министерството на енергетиката абсолютно никой не дойде“, каза депутатът Радослава Чеканска, която също участва в срещата в Бобов дол.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *