В Народното събрание: Комисията по отбрана разреши да се предоставят неизправни ракети С 300 на Украйна

В Народното събрание: Комисията по отбрана разреши да се предоставят неизправни ракети С 300 на Украйна - 1

В Народното събрание: Комисията по отбрана разреши да се предоставят неизправни ракети С 300 на Украйна

Комисията по отбрана разреши да се предоставят неизправни ракети С 300 на Украйна, които не могат да бъдат ремонтирани. Предложението бе подкрепена от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Бе решено още да предоставим и стрелкови боеприпаси с отпаднала необходимост от складовете на МВР, съобщи БНТ.

„Ние нямаме капацитет да поправим тези ракети, но Украйна може. Резервните части ги няма и е сложно дори да се подменят, защото ракетите са в контейнери. Това трябва да стане в заводи“, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на извънредното заседание днес на Комисията по отбрана към Народното събрание.

Министърът е категоричен, че предоставянето на неизправни ракети няма да наруши боеспособността на армията и няма да застраши националната сигурност.

Решението предизвика остри реакции сред опозицията.

„От ИТН сме силно обезпокоени от предоставянето на С 300, защото това е последния ни щит. Не стана ясно дали Украйна иска или не иска тези ракети. Дали ако има начин тези ракети да се поправят, тогава защо даваме милиарди за БМП-та, вместо да поправим ракетите“, коментира Александър Вълчев, ИТН.

„Може би Министерството на отбраната да се закрие и всичко да го дадем на Украйна. Помислете в сглобката. Дано да не се стигне до предателство на държавата“, каза Борислав Гуцанов, БСП.

Окончателното решение ще бъде взето от Народното събрание.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *