В ПИСМО ДО „АФЕРА” СЛУЖИТЕЛ НА БНБ ТВЪРДИ, ЧЕ ПОДУПРАВИТЕЛЯТ НА БНБ ЦВЕТАН ГУНЕВ ОТ ДВА ДНИ Е ОБВИНЯЕМ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПО СЛУЖБА!

В ПИСМО ДО „АФЕРА” СЛУЖИТЕЛ НА БНБ ТВЪРДИ, ЧЕ ПОДУПРАВИТЕЛЯТ НА БНБ ЦВЕТАН ГУНЕВ ОТ ДВА ДНИ Е ОБВИНЯЕМ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПО СЛУЖБА!

В редакцията на АФЕРА се получи писмо от „служител на БНБ”, което публикуваме дословно: „Уважаеми журналисти, Пиша до вас, тъй като очевидно в наши дни само вие притежавате някаква степен на чуваемост за проблемите, касаещи не само държавата и обществото, а и бъдещите поколения.
Служител съм в Българската народна банка. Да, точно тази, на жълтите павета, с официален адрес площад „Александър Батенберг“ №1. Както отлично знаете, БНБ е централната банка на държавата, която следва да контролира дейността на другите (търговските) банки в България. Казано на разбираем език – на БНБ е възложена отговорността да се грижи за стабилността на банките в България, или с други думи – да бди за сигурността на влоговете на българските граждани и бизнес субекти.Това, което ще ви разкрия, поставя остро въпроса дали Българската народна банка е българска и народна.
Основната функция по контрола на ликвидността и стабилността на търговските банки в България е съсредоточена в управление „Банков надзор“ в БНБ. Това управление е длъжно да контролира и да предприема надзорни мерки по отношение на банките, отпуснали лоши кредити. Отпусналите лоши кредити банки следва да внасят в БНБ пълния им размер. Това се прави с цел дисциплиниране на такива банки и поддържане на фонда, чрез който държавата гарантира влоговете на българските граждани до 100 000лв.
Управлението „Банков надзор“ в БНБ обаче не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България. Това се извършва под давлението на ръководното тяло на БНБ, и в частност на нейния управител Иван Искров, и подуправителят и шеф на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев. Двамата са особено близки до една печално нашумяла в последните дни банка и са финансово зависими от нея от години.И тук ще споделя с вас „бомбата“, казано на ваш език.
От два дни подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев е обвиняем за престъпления по служба. С тях той е обслужвал банката, чието име сами ще се сетите, и е нарушавал интересите на българските граждани и държава. Иначе казано, не е предприемал надзорни мерки за спиране на източването на тази банка и нейното оздравяване.От понеделник прокуратурата е обвинила Цветан Гунев за извършването на тези тежки престъпления. Отнела му е и достъпа до кла сифицирана информация, което автоматично означава, че той не може да бъде повече подуправител на БНБ.
Въпреки това, и в този момент обвиненият за тежки престъпления по служба в полза на частна банка Цветан Гунев продължава да е подуправител на централната банка на България.
Не съм наясно със същността на прокурорската работа и за това не мога да я коментирам. Въпреки това ми прави впечатление, че за разлика от друг път, когато оповестява обвиняеми по дела от обществен интерес, сега прокуратурата запази мълчание. До този момент обществото не знае, че подуправителят на БНБ, отговарящ за надзора на банките, в който са народните пари, е обвиняем.Мога да споделя обаче, че в БНБ цари тягостна атмосфера и всички служители са в състояние на паника и смут.
Под натиска на управителя Иван Искров е разпоредено на всички фактът, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем, да не се разгласява.
Управителят на БНБ Иван Искров не само, че не е изпълнил задълженията си по закон да отстрани обвиненият и с отнет достъп до класифицирана информация Цветан Гунев, но и упражнява влияние върху служителите на БНБ за запазв ане на това в тайна. По този начин превръща всички нас в съучастници, увреждащи интересите на българските граждани и българската държава.
Напрежението както в работната, така и в домашната среда ескалира. Не приемам тази абсурдна ситуация всички да сме герои в приказката за царя с магарешките уши, и да копаем дупки в земята, за да кажем истината. Естествено че няма да посоча името си. Не смятам за нужно да обяснявам причините за това. Не считам за необходимо да се унижавам и с измислени псевдоними или имена. Аз знам, че казвам истината. Това е лесно проверимо. Просто попитайте прокуратурата, Иван Искров или Цветан Гунев.
Киро Колев”Afera.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *