В Русия арестуваха американец за шпионаж

В Русия арестуваха американец за шпионаж - 1

В Русия арестуваха американец за шпионаж

Американски гражданин от руски произход е задържан под стража от руски съд по дело за шпионаж, за което са известни малко подробности, съобщиха вчера руските информационни агенции, цитирани от Франс прес и БТА.

Според агенция Интерфакс американецът Джийн (Евгений) Спектър е обвинен в шпионаж, признал се е за виновен и е сключил споразумение да сътрудничи на следствието. Грозят го до 20 години затвор.

Държавната информационна агенция РИА Новости съобщи, че случаят е класифициран и подробности не са известни.

През септември 2022 г. Джийн Спектър вече беше осъден на три години и половина затвор за „корупция“. Обвинен е, че е подкупил бивш помощник на бившия руски вицепремиер Аркадий Дворкович, който също получи осъдителна присъда.

Първоинстанционната присъда по това дело за корупция беше отменена през 2021 г. след обжалване и през юли 2022 г. делото е върнато за ново разглеждане.

Според агенция ТАСС Джийн Спектър е роден и израснал в Русия, преди да се установи в САЩ, откъдето е получил гражданство. Той е председател на борда на директорите на групата от руски компании Медполимерпром.

През последните години няколко американски граждани бяха арестувани и получиха тежки присъди в Русия. Вашингтон обвинява Москва, че целта ѝ е да ги разменя за руснаци, задържани в САЩ.

През декември 2022 г. американската баскетболистка Бритни Грийнър, осъдена в Русия по обвинения в трафик на канабис, беше освободена в замяна на Виктор Бут, руски търговец на оръжие, излежаващ присъда в САЩ.

Американският журналист Евън Гершкович от в. „Уолстрийт джърнъл“ беше арестуван през март докато правеше репортаж в уралския град Екатеринбург. Гершкович е обвинен в шпионаж, обвинение, което той отрича.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *