В Русия разследват причините за провала на мисията до Луната

В Русия разследват причините за провала на мисията до Луната - 1

В Русия разследват причините за провала на мисията до Луната

Провал на първата мисия до Луната на Русия от близо половин век. Роскосмос съобщава, че безпилотният космически апарат Луна-25 се е разбил на повърхността на естествения ни спътник. Започнало е разследване на причините, довели до катастрофата.

Мисията трябваше да продължи около година, а освен нова информация за Луната, щеше да донесе престиж на Москва и да бъде заявка, че Русия се завръща в космическата надпревара.

11 август – от новия космодрум „Восточний“ е изстреляна ракетата-носител „Союз“, която трябва да отведе в Космоса апаратът „Луна-25“. Мисията на безпилотния апарат – да вземе скални проби, да извърши редица научни експерименти на лунната повърхност и да търси вода. Тежащата около 800 кг. сонда трябваше да пътува около 5 дни и да кацне на южния полюс на естествения спътник на Земята – нещо, което до този път не беше правено.

Още в събота обаче от Роскосмос намекнаха, че мисията може и да претърпи крах. В лаконично съобщение от руската космическа агенция заявиха, че към станцията е подаден сигнал за преминаване в орбита преди спускане. На борда, обаче, възникнала непредвидена ситуация. Последва ново съобщение – апаратът не се подчинил на командите от Земята, а мисията е провалена.

Изстрелването на „Луна-25“ беше отлагано многократно в рамките на изминалите 10 години. Мисията беше част от руската програма за изследване на Луната, която си е поставила за цел до 2040 година на повърхността ѝ да бъде изградена космическа станция. Търси се и нова технология, която да позволи по-меко кацане на обекти в Космоса.

Последната лунна мисия на Русия е през 1976-а година – в разгара на Студената война. Европейската космическа агенция също беше част от мисията на „Луна-25“, но прекрати сътрудничество с Роскосмос след началото на войната в Украйна.

В космическата надпревара се включи и Индия – очаква се до дни индийска сонда да кацне на лунната повърхност. Поглед към Луната са отправили и от Китай, американската НАСА, както и частни компании, сред които и SpaceX на Илън Мъск.

Източник: БНТ

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *