В търсене бойни самолети: Украйна преговоря за „Грипен“, САЩ одобриха изпращането на F-16

Украйна е започнала разговори с Швеция за възможността да получи изтребители „Грипен“. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски след срещата си с шведския премиер.

От началото на войната Швеция е предоставила на Украйна танкове, ПВО системи и бронирани машини за пехотата, предава Ройтерс.

От Министерството на отбраната на страната съобщиха, че планират нов пакет военна помощ на стойност 313 млн. долара. Общата стойност на предоставената военна помощ от Швеция е около 1,8 млрд. долара.

През юни бе създадена така наречената „коалиция за F-16”, като 11 държави от ЕС и НАТО изразиха готовност да предоставят американски изтребители на Киев и да обучат украинските пилоти.

На 17 август САЩ одобриха предоставянето на изтребители F-16 от Дания и Нидерландия, веднага след приключване на обучението на пилотите. След получаването на „зелена светлина“ от производителя на изтребителите, двете държави сами трябва да решат дали и кога ще изпратят изтребители на Киев.

„Приветстваме решението на Вашингтон да проправи пътя пред изпращането на бойни самолети на Украйна. Ще обсъдим въпроса с нашите европейски партньори“, написа в Туитър нидерландският външен министър Вопке Хоекстра.

„Правителството обяви няколко пъти, че дарението е естествена следваща стъпка след обучението. Обсъждаме го с близки съюзници и очаквам, че скоро ще можем да бъдем по-конкретни“, посочи министърът на отбраната на Дания Якоб Елеман-Йенсен.

Дания и Нидерландия са водещите държави в обучението на украински пилоти, което трябва да започне в края на август и да приключи през 2024 година. Тогава Нидерландия ще извади от употреба 24 изтребителя F-16. Амстердам е обявил други 18 изтребителя за продан. 

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *