В Чикаго откриха паметна плоча на Васил Левски

В Чикаго откриха паметна плоча на Васил Левски

Паметна плоча с лика на Апостола на свободата – Васил Левски, беше открита на 22.12.2014 г. в двора на църквата “Света София” в предградието на Чикаго – Дис Плейнс. Инициатор за направата на плочата е българинът Любомир Мицев, който заедно с финансовата помощ на свои съмишленици осъществява идеята. Преди половин година Любо Мицев констатира, че във ветровития град няма паметник на най-великият българин и предлага на своите приятели да съберат средства и подарят на сънародниците си мемориална плоча. Близо четиредесет души откликват на идеята, а Любомир Мицев лично се заема с реализирането и. Задачата за изработването на паметната плоча е възложена на склуптора Юлиян Илиев от София, а начина по, който ще изглежда е контролирана лично от Любомир Мицев.
“Радваме се, че успяхме да го направим, всичко отне около шест месеца. Аз лично закарах плочата до пристанище Варна, от където отпътува за Америка. Плочата пристигна за около два месеца, искам да изкажа благодарност на транспортна компания “V&G Commerce”, която се съгласи напълно безлатно да превози товара.”, коментира по телефона от България – Любомир Мицев.
Част от хората допринесли с финасова подкрепа за добрата инициатива са членове на чикагския мотоклуб “Хайдути”: президента на клуба Никола Масларски, заместника му Георги Стойков, Димитър Дудин, Веселин Сепаревски, Лъчезар Тунчев и Николай Танчев.
“Хубав жест към Апостола, важно е че някой нещо е направил. Хората помогнали с финасова помощ, видяхме за първи път плочата в двора на църквата. Следващата инициатива, ще бъде изработването на подобна плоча с ликът на Христо Ботев. Ще я направим преди втори юни по случай 139 години от гибелта му. Имаме и един по-голям проект, който за сега ще остане в тайна.”, коментира президентът на мотоклуб “Хайдути” – Никола Масларски.Николай Василев, кореспондент на вестник “България”Източник: www.chicago.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *