В Япония принципно не стачкуват. Какво ги накара?

В Япония принципно не стачкуват. Какво ги накара? - 1

В Япония принципно не стачкуват. Какво ги накара?

Спиране на работата, затворен магазин? И то при нас? Японците сигурно са били озадачени, заварвайки един от най-големите търговски центрове в Токио недостъпен. Става дума за основен филиал на търговската верига „Сейбу“, чиито 300 служители обявиха стачка, както информира АРД.

Това е първият път от 61 години насам, в който в някой магазин се случва подобно нещо. Служителите излязоха на протест срещу планираната продажба на закъсалата търговска верига на американски инвестиционен фонд. „Безпокоя се за работното си място“, казва един от продавачите, цитиран от АРД. „Работата ми е на удобно място, а и я харесвам. Бих искал всичко в магазина да се запази непроменено.“

Плановете предвиждат запазване на веригата „Сейбу“, но в значително по-малки мащаби. Една от служителките обяснява: „Нищо не ни разказаха, не знаем нищо конкретно. А това ни безпокои много“.

От синдикатите молят за разбиране

В Япония стачки почти няма – за разлика например от съседна Южна Корея. Клиентите не бива да се чувстват засегнати и разстроени. Поради това изявлението на синдикалния лидер Ясухиро Тераока не звучи изненадващо: „Не искаме трайно да причиняваме неприятности на клиентите. Съжаляваме, но в този единствен ден бихме искали да помолим за разбиране“.

Засега не е ясно какво ще стане със служителите, посочва АРД – договорът за продажбата на веригата може да бъде сключен всеки момент.

Автор: Катрин Ердман АРД

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *