Габриел Вълков пред ФАКТИ: Не трябва да ползват парламента като инструмент за изборите

Габриел Вълков пред ФАКТИ: Не трябва да ползват парламента като инструмент за изборите - 1

Габриел Вълков пред ФАКТИ: Не трябва да ползват парламента като инструмент за изборите

Утре стартира новият парламентарен сезон в условия на предизборна среда. Какъв трябва да е законодателният фокус на депутатите?

Народното събрание не трябва да се използва като инструмент за влияние в местните избори. Това е институция, която трябва да взима решения от най-високо ниво. В България има огромна инфлация, доходите на хората не достигат, за да живеят нормално. Вместо да се занимават с тези проблеми от най-важно естество за народа, както често се случва, различни хора в Народното събрание го превръщат в спектакъл, а не в сериозен законотворен орган, какъвто трябва да бъде.

Как трябва да се опазят народните представители от предизборни дебати и възможно ли е това?

Това, което трябва да направи управляващата коалиция и правителството на ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, е да започне да решава тези обществено важни проблеми. Да изготвят мерки за спиране на ръста на инфлацията, да работят за покачване на доходите на хората, да осигурят евтини енергийни източници, за да могат хората да повишат стандарта си на живот. Лятото си отива, вече е началото на септември месец. Зимата наближава, с която обикновено се покачват и разходите на домакинствата. Трябват адекватни мерки сега, за да не е късно после. Местите избори трябва да се провеждат от кандидатите за кметове и общински съветници на местно ниво, а не от Народното събрание.

Кои трябва да бъдат приоритетните закони?

След 2 години липса на Народно събрание вече всичко се брои за важно, спешно и наложително. От една страна седи съдебната реформа, избора на нов висш съдебен съвет, тъй като този отдавна е пресрочил мандата си, и избор на нов главен прокурор. Това трябва да бъде човек с висок морал и обществено одобрение, за разлика от предшествениците си. От друга страна стои кашата, свързана с отнемането на коли при употреба на алкохол и наркотици. Строги мерки по тези престъпления са изключително важни, но в случая мерките са несправедливи. Не може за едно и също престъпление, ако караш кола за 500 лева, да ти я конфискуват и фактически глобата да ти бъде 500 лева. В същото време ако караш луксозна кола за 500 хиляди лева, за абсолютно същото престъпление, също да ти я конфискуват и глобата да ти бъде 500 хиляди лева. Трябва да има равни закони за всички. Най-важното за мен са социалните проблеми на хората, а закони за решаването на тези проблеми не виждам. Управляващите се състезават кой ще изпрати повече оръжия за Украйна, вместо да се състезават, кой повече ще покачи стандарта на живот на българския народ.

Видяхме множество скандали в последната седмица между ГЕРБ и ПП, според вас колко ще издържи сегашното правителство?

Никой не може да каже със сигурност, колко дълго може да издържи сглобката. Според мен обаче това няма да бъде още дълго. Виждаме скандалите, които ГЕРБ правят, защото са несъгласни с назначенията на ПП в последните седмици. Може би така наречените “партии на промяната” още си мислят, че могат да взимат решенията без ГЕРБ и ДПС, но за разлика от тях вече целият български народ разбра, че това е невъзможно. Те са изцяло зависими от “мутрите”, както те ги наричат. Властта обаче явно им харесва и те са готови на всички, за да я запазят. Освен това, както чухме и в едни записи преди време, може би посолствата така са им наредили. Истината може би някога няма да излезе наяве, но това, което е сигурно е, че подобни сглобки са вредни за българския народ.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *