ГАБРОВО НА ВОДЕН РЕЖИМ

ГАБРОВО НА ВОДЕН РЕЖИМ

Да, след похарчените над 150 милиона за водния цикъл в Габрово и след гръмките слова на ленторезите, нашият град, до 10-15 години е обречен на воден режим.
Водният цикъл не е завършен, въпреки, че упорито се твърди обратното.
Всъщност, водният цикъл започва от язовира на Габрово – най-сложното съоръжение от целия път на водата. Години наред погледите на габровци бяха фокусирани върху канали, тръби, кранове, асфалт, чакъл и прочие дребнотемия и никой не продума и дума за язовира. Последният договор за реклама на водния цикъл надхвърля 100 000 лв., но никой не споменава, че надстройката на язовира се руши, че материалите й са компрометирани и че не се използва. Най-фрапиращото около нея е, че тя няма акт 16 и от 25 години се използва частично. Допълнителния обем, който би трябвало да осигурява е 12 млн. м3, но реално от него се ползват максимум 5-6 млн. м3. За да се доведе до пълното й ползване, е необходим основен ремонт и средства, за които никой не споменава. Няма да се учудя, ако се окаже, че състоянието на язовира не е крито, а е подминато от незаинтересованост и липса на материален интерес към него, от страна на приближените до властта фирми и бенефициента.
И това не е всичко.
Габровският язовир е много специален язовир. Той е високопланински и в него се вливат бързотечни потоци, които са високо наносни. Това води до по-бързото издигане на дъното му от останалите язовири и изисква системно наблюдение, контрол и почистване. В противен случай, издигането на дъното ще намали работния обем на язовира и след време ще го направи неефективен.
Сега забележете: Този язовир НИКОГА не е почистван. Нещо повече, никой не води статистика какво е състоянието на дъното му и колко от работния обем е вече запълнен от наноси. Безхаберие, неграмотност, незаинтересованост…Не се знае какви са причините за това, но е факт, че за това се мълчи.
Не си мислете, че никой до сега не е говорил за тези проблеми. Напротив. През 80-те години на миналия век, в Габрово пристигат австрийски специалисти, с дългогодишен опит с подобни високопланински язовири в Австрия и Швейцария, които предоставят проект за поддръжка и почистване на дъното на нашия язовир, след изграждането на надстройката.
Този договор най-вероятно сега е захвърлен някъде от мислителите в градското управление, като не нужен и скъп – като договор, който не е привлекателен за тях .
Допълнителен момент, подсилващ наноса в язовира е безразборната сеч в района.
И така, каква е равносметката:
При работен обем на язовира при построяване (според документацията) – 18 млн. м3 и работен обем на чашката, осигурен от надстройката ( според документацията) – 12 млн. м3, реално работещи в един момент могат да се окажат не 30 млн. м3, а дори под 15 млн. м3
Засушаването на климата в световен мащаб е факт и на града ни ще е нужен голям и пълен язовир.
И какво от това, че някога е имало измислен воден цикъл, обогатил шепа хора, ако в язовира няма вода!?!Пепа Сомлева, кандидат за кмет на Габрово с №19

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *