ГЕНЕРАЛСКИ ШАМАР ЗА „ГЕНЕРАЛ” БОРИСОВ

ГЕНЕРАЛСКИ ШАМАР ЗА „ГЕНЕРАЛ” БОРИСОВ

Визитка:
Ген. Стоян Тонев е в ръководството на ВМА от 1990, от септември 2002 г. е началник на ВМА, а в настоящия парламент бе член и председател на Здравната комисия.
През последните дни bTV води по точки в „журналистическите разследвания”. В ефира на тази телевизия бе оповестена информация, че ВМА е загубила над 10 млн. лв. И тази загуба е по вина на ген. Стоян Тонев. Любимият генерал на Бойко Борисов изведнъж се оказа виновен и то за „ЗАГУБИ В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ”.
До този извод е стигнала проверка на Министерството на отбраната по повод сключени договори между болницата и фирма „Дерма Прим МК“ по линия на т.нар. публично-частно партньорство с началник проф. Мирослава Кадурина, като се подчертава, че ген. Стоян Тонев е бил на нейно място преди да поеме ръководството на ВМА…
Вчера публичното пространство бе изпълнено с бързата реакция на премиера, който свали доверието от генерала само на базата на изнесеното в bTV . Всеки, който е попадал в мелницата на „журналистическо разследване”, знае колко лесно се хвърлят в публичното пространство цифри, как се цитират части от констатации, как се насочва вниманието в посока, угодна на поръчителите. Борисов е спец в тази област. Както по отношение на това да обвиняваш (неговите хора блестящо го правеха, разбира се, с неговата подкрепа), както и по отношение на това да се изсипят отгоре ти обвинения.
Но в конкретния случай „НЕВИНЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ОБРАТНОТО” е просто фраза. Борисов гръмна генерала преди дори да е поискал обяснение. Дали това не е някаква цена за бъдещата подкрепа за прословутия заем, за който в момента совалките сноват. Кой знае? Догадки! И вкарвайки ни в тези догадки, Борисов за пореден път ни показа, че прави каквото си иска. Независимо, че уж Изпълнителната комисия на ГЕРБ (след изявлението на Борисов) е обсъждала различни варианти за това дали да бъде поискана оставката на ген. Тонев. Колкото и да се опитваше вчера вицепремиерът Румяна Бъчварова да ни убеди, че всичко зависи от резултата, не се получи.
Вероятно не се е получило и за ген. Тонев. Защото той отговори на премиера по генералски. Ген. Тонев е подал молба за напускане на парламента до председателя на Народното събрание с мотив да му бъде гарантирано независимо разследване.
Премиерът Бойко Борисов днес чрез Facebook започна да ни убеждава, че вчерашното искане на генерала до прокуратурата и Сметната палата да проверят управлението и договорите във ВМА за периода от 12-август 2012-та до 1-ви януари 2015 г.днес БИЛО НЕГОВА ИДЕЯ. Кой ли е този администратор на страницата на премиера, който дори не си направи труда да съпостави фактите във времето, сякаш ние сме неграмотни.?
Ясно е едно. ТРЯБВАТ ЖЕРТВИ! Трябват жертви за доказателство за предприети мерки. И Борисов започна. Като разчиства терена, той гарантира партньорите си или техните управленски претенции, или искането за конкретни постове.
Ген. Тонев вероятно не е бил добър ръководител, вероятно има грешки, вероятно има реализирани изгоди (за себе си, за своите …). И тук изведнъж всичко ми заприлича на „КТБ” и на въпроса „Ако бяха направили същия одит и на другите банки, по същия сценарий, КТБ вероятно щеше да е на последните места по проблеми?”
И сега за ВМА, където се лекуват всички депутати, техните семейства, техните близки (а те не са военен контингент). АКО СЕ НАПРАВИ СЪЩИЯ ОДИТ В ДРУГИТЕ БОЛНИЦИ, ДАЛИ РЕЗУЛТАТЪТ БИ ДОВЕЛ ДО ОСТАВКИ?
И не без значение е въпросът: „Ако направим одит на управлението на Борисов, по критерия „безстопанственост”, дали ще има оставки?” Или тогава ще чакаме доказване на вина?
Бившият шеф на ВМА ген. Стоян Тонев и настоящ депутат от ГЕРБ е депозирал при премиера Бойко Борисов оставка от всички постове в парламента. Но в публичното пространство се твърди, че не се знае дали Борисов ще я приеме. Отново всичко зависи от господарят-слънце, а не от действителността.
ДОСИЕ ОТ ДЕНЯ:
Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се изказа по казуса във Facebook днес:
„Вече 25 години се правят рокади по политически причини без абсолютно никакъв резултат. Считам, че тази практика трябва да се прекрати. Същевременно трябва да е ясно, че няма „свещени крави“ – ако има виновни, ако някой не си е свършил работата или е злоупотребил с позицията си – то виновният трябва да бъде отстранен и наказан според закона. Затова искам да подчертая, че всички трябва да са спокойни, ако си вършат съвестно работата, ще се ползват с моята подкрепа, но ако има извършени нарушения, то тогава ще им потърся отговорност. Заставам зад всеки до доказване на неговата вина. Това се отнася както за кадри на ГЕРБ, така и за назначения от предишното правителство.
В тази връзка съм длъжен да обясня – вчера Изпълнителната комисия на ГЕРБ разговаря с генерал Стоян Тонев. Пред нас той отрече да е извършвал злоупотребите, в които е обвинен. По тази причина го помолих да сезира незабавно главния прокурор и Сметната палата с искане да бъде извършена проверка във връзка с това, което беше изнесено от Би Ти Ви. Решението на Изпълнителната комисия е да изчака резултатите от проверката на главния прокурор и на Сметната палата по този случай.
В зависимост от това ще вземем решение. Ако изнесената информация се докаже, то единствената мярка, която може да се предприеме, е Тонев да напусне парламента или да не е депутат от ГЕРБ. Но подчертавам, ако се докаже неговата вина“. Щрих: Дали детайлите от операция „Генерал Тонев” не са в услуга на мераците на реформаторите да „реформират” здравеопазването по един твърде варварски начин?Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *