Георги Киряков: Заявката на Борисов за разваляне на „сглобката“ бе заради връщането на Божков

Денков: Алексей Петров не е участвал в създаването на правителството, знам как съм избирал министрите

Георги Киряков: Заявката на Борисов за разваляне на „сглобката“ бе заради връщането на Божков

„Заявката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че може да се развали управляващата „сглобка” бе във връзка със завръщането на бизнесмена Васил Божков в България. Няма друга връзка”. Това заяви политологът Георги Киряков в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според него сега Борисов се е успокоил, че няма нещо радикално ново, че прокуратурата действа по предпочитания от него дневен ред и че коалиционните му партньори от ПП-ДБ не настояват да се разследват твърденията на Божков.

Депутатите се събраха за първо заседание след лятната ваканция

Журналистът и преподавател Илия Вълков обясни, че участниците в управляващата сглобка ще ползват: „стратегията на ластика – ще го опъват до края, но няма да го късат. Сега и от ПП и от ГЕРБ ще се опитват да обясняват съюза помежду си през различни разкази. Те ще се опитват да обясняват на избирателите си, че не се харесват”.

Настимир Ананиев: Не знам дали фирми до Петков и Василев са взимали пари по Плана за възстановяване

По повод предложението на Явор Божанков за ограничаване на правомощията на президента Вълков обясни, че това е стихийно, прецедентно право. „Променя се поредица от закони само заради личността на човека, който обитава или управлява една институция, а не заради принципа. За мен това е безобразие и не бива да се прави, каза той.

Мая Димитрова: Конституцията не е за един човек, тя е за всички българи

Киряков изтъкна неясноти за предложението за ограничаване на президентските правомощия – кой ще възпира безобразия на изпълнителната власт или кой ще регулира парламента да надхвърля конституционни правомощия или да нарушава справедливостта, баланса в държавното управление, запита той. „Ако се дадат на изпълнителната власт тези правомощия, тя ще е преяла с власт, ще започне да се намесва в законодателната или в съдебната власт”, обясни той.

Според него на предстоящите местни избори президентът Румен Радев ще сондира възможността след време да създаде някаква партия.

Целия разговор гледайте във видеото.

Журналисти: Асен Василев събра много власт, подобно на премиер в сянка

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *