Георги Марков: ЕС трябва да се отърси от чуждо влияние

Георги Марков: ЕС трябва да се отърси от чуждо влияние

Поуката от Втората Световна война е, че не може едни народи да живеят за сметка на други. Това, което е несправедливо за едни народи не може да бъде справедливо за другите.
Все още не сме си научили уроците от Втората Световна война. Ние, историците трябва да напишем поуките от нея. Това е златото в историята. Трябва да се разбере, че когато Европа е воювала ние – българите сме страдали, така че не бива да се допускат повече големи войни в Европа. Това е поуката и за Европейския съюз.
Сегашните управляващи, и на европейски ниво, нямат спомен от войната, но трябва да четат историята. Колкото и да казват, че Европа е континент на мира, има противоречия, евроскептицизъм, национализмът набира скорост, включително и в Западна Европа.Европейският съюз трябва най-накрая да се отърси от американското влияние. Той трябва да има по-самостоятелна външна политика. Трудно е, но не е невъзможно съюза да се отърси от влиянието на САЩ.
Вече има различни интереси, САЩ е свръх сила, която има интереси по целия свят. Те имат бази в 84 държави, 400 000-на армия в чужбина. САЩ си имат свои интереси, те не казват господство, а употребяват лидерство. Ние трябва да сме лидер на света, трябва да доминираме в света, но не може светът да бъде еднополюсен, светът вече е многополюсен. Крайно време е Европейският съюз да стане един от полюсите, както е Китай, вече и Индия, Бразилия. Не може да има само една свръх сила и тя да управлява света.
Не бива да се забравя, че в Далечния Изток израства една нова свръх сила и това е Китай. Така че, отново ще има две свръх сили – САЩ и Китай. Европейският съюз при тези две свръх сили трудно би издържал на конкуренция, включително в икономиката и политиката.
Трябва да се опре и на руските ресурси, не да се копае за шистов газ, а това, което има Русия, откъм технологии – това е взаимноизгодно. Европейският съюз не трябва да се хваща на американската русофобска реторика. Това важи и особено за нашите политици, да подскачат като президента Росен Плевнелиев и да говори неща, които президентът на Германия още не е изрекъл.
В ситуацията с Украйна Великите сили трябва да се намесят, но не икономически, а по-скоро политически и дипломатически и да се постигне едно споразумение с Москва. Не е възможно една Украйна или Грузия, или някоя друга бивша съветска република, с изключение на Прибалтика да влизат в НАТО, това вече е една друга военна сфера.
Що се отнася до това дали ние трябва да подкрепим санкциите срещу Русия, ние не сме задължени да се караме с нея, макар да сме членове на НАТО. Вземете пример с Гърция, тя е в НАТО от 1952 г. и има много тесни икономически връзки с Русия. Ние имаме един капитал в Москва, това е общото минало, историята, славянството, православието. Трябва да използваме тези връзки, а не да подскачаме покрай Чичо Сам. Дядо Иван няма как да бъде изгонен от Чичо Сам в България. Академик Георги Марков, историкБГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *