Герберският сбирщайн в Поморие компенсира липсата на общински политики с разпродаване на общинско имущество

Герберският сбирщайн в Поморие компенсира липсата на общински политики с разпродаване на общинско имущество

Община ГЕРБ-Поморие разпродава имоти като за последно. Идат избори! С каква цел, в какво ще се вложат паричните средства и как ще се разходват – никой не дава отговор. Гражданите имат право да знаят къде отиват парите от продажбите на общински имоти. А такава практика липсва. Общинските съветници гласуват докладните на кмета Иван Алексиев без дори да се замислят, че мандатът им изтича, както и неговият, и в един момент поморийци ще им потърсят най-малко морална отговорност за взетите решения.
Липсата на управленски качества и познания в областта на бизнеса прозират отвсякъде и рефлектират пряко върху развитието на града. Несериозно е общинските нужди да се покриват основно с разпродаването на имущество. Още по-малко, когато това става при неясното разходване на акумулираните средства от продажби.
Интересно е, какво ли би станало, ако специализираните служби направят внезапна проверка в дома на нечии близки роднини?
Да му мисли и Кунчо Гайдов с новата кола (на снимката). Кой ли е куриерът на И.А.?
Освен поголовното разпродаване, Община Поморие в лицето на Иван Алексиев тегли и заеми. Все не им стигат парите. За лукс ли? За 3 години, от 4-годишния си мандат, кметът от ГЕРБ е погасил само 1 милион от 5-милионния банков заем, който изтегли с встъпването си в длъжност. До края на мандата му остава по-малко от година. Въпреки това, той е готов с поредния нов заем от 3 милиона. Кой дава право на Иван Алексиев да тегли заеми, чието погасяване е в срок извън мандата му??! Общинските съветници! ГЕРБ и РЗС са с мнозинство в местния парламент.
Непукизмът и нахалството трайно са се настанили в практическите действия на „Солна №5“ и не остават незабелязани. Гласовете за ГЕРБ в Поморие на парламентарните избори са с около 10 пункта надолу от средните за ГЕРБ в Бургаска област. И с 400 по-малко от гласовете за ГЕРБ на изборите през 2013 г.Този път сред атрактивните имоти за продажба е култова сграда в идеалната градска част, известна като сградата на СДС.
Сградата беше публична общинска собственост. След решение на общински съвет, по предложение на кмета, стана частна общинска собственост и вече е на сергията за продан. Вероятно предварителната подготовка за продажбата на общинския имот е вървяла паралелно с предварителни разговори. С потенциалния купувач.
Въпросната сграда е паметник на културата, според Комисията по общинска собственост, заявиха пред „ЗАД КУЛИСИТЕ“ от общинския съвет.
Сградата на СДС* е една от малкото останали къщи, които съхраняват облика на стария град. Тя е и единствената в съседство с друга култова сграда на централния площад – банката с часовника, по-известна днес като „Къщата с часовника“** на Петя Славова, и двете оформят архитектурен ансамбъл. Но кой да го забележи?! Зам.-кметът по култура Илия Джингов, братовчед на кмета, е физкултурник по образование и с дълъг стаж в продажбата на плодове и зеленчуци.
Представяте ли си да „цъфне“ високо строителство до бившата банка, която е паметник на културата и какъв невъобразим еклектизъм ще се заформи в центъра на Поморие?! Дано инвеститорът случи на проектант.
Морският ландшафт отдавна е скрит от очите на туристите и местните граждани. Само широко скроен и ерудиран човек, с компетенции за визия на града и отношение към културните пластове на един от най-древните градове по Черноморието (какъвто трябва да е кметът!), ще подходи с управленско решение – да информира гражданите какво ще се строи в централната градска част на мястото на сградата на СДС. Това не би могло обаче да се случи, защото Общината се отказа напълно от собствеността. Бъдещият частен инвеститор едва ли ще има интерес да реставрира рушащата се сграда върху малък терен. Много скъпо ще му излезе.
Спорен остава въпросът за статута на сградата – е ли е паметник на културата? Обратното би означавало промяна на градоустройствения план със съответно завишаване на устройствените показатели. Филипакиевата къща, например, с уникална архитектура, намираща се на крайбрежният булевард „Яворов“, беше паметник на културата. Сега на нейно място е построен хотел. Както е тръгнало, май, иде ред и на друг паметник на културата – къщата в центъра на града, където се помещава БСП.
Останалите общински имоти, обявени за продажба на последното заседание на ОБС-Поморие от 07.10.2014 г. можете да видите ТУК. Сред тях има и апетитно теренче в кв.“Малко солено езеро“ /Руския квартал/.
Интересна е и т.9! Решението, взето на 07.10.2014 г., влиза в сила от 01.08.2014 г.!
Р Е Ш Е Н И Е :
№ 1151/07.10.2014г.
І.На основание и чл. 21, т. 8 от ЗМСМА във връзка с чл. 53, т. 1 от ЗОС, Общински съвет – Поморие снема от актива на ОП „СУОИ”-Поморие и предоставя за стопанисване и управление на ОП „Туризъм и спорт”-Поморие, считано от 01.08.2014г., следните обекти, находящи се в бивш „Медицински пансионат”
Със сигурност разпродаването на общинско имущество няма да секне поне до есента на 2015 г., когато са изборите за кмет и нов местен парламент. А дали градът ще продължи да се управлява по същия начин – решаващият вот е на поморийци.
……………………………*Фамилната къща на семейство Маймункови, с аптека на първия етаж. През 1944 г., поради невъзможност на фамилията да плати данъците си, преминава в общинско владение.**Банка за земеделски кредит, строена през 1928 г. от Гюро Лазаров. Майсторът е строил Сливенска Митрополия през 1936 г., много болници и обществени сгради, а също и провлака, свързващ Новия и Стария град на Месемврия. Гюро Лазаров е почетен гражданин на Несебър. zadkulisite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *