ГЕРБ измислят всеки ден нови искания – БСП уредиха идването им на власт

ГЕРБ измислят всеки ден нови искания – БСП уредиха идването им на власт

Мнозина от депутатите не познават Конституцията
„Нашата група ще участва в пленарна зала по темите и въпросите, по които бъде постигнат консенсус при президента за работата до края на това Народно събрание”. Това каза на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, предаде „Фокус”.
Откога и по кои текстове в Конституцията президентът одобрява темите за парламента след като България е република с парламентарно управление? Вярно е, че Народното събрание може да се свика на заседания и по искания на президента, но това не означава, че той е този, при когото се определя темите, по които да работят в парламента.
За сведение на Цецка Цачева, според член 98 от българската Конституция:Президентът на републиката:
1. насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление и определя датата за произвеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание.
2. отправя обръщения към народа и Народното събрание.
3. сключва международни договори в случаите, определени със закон;
4. обнародва законите;
5. утвърждава промени на границите и центровете на административно-териториалните единици по предложение на Министерския съвет;
6. назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации по предложение на Министерския съвет и приема акредитивните и отзователните писма на чуждестранните дипломатически представители в страната;
7. назначава и освобождава от длъжност и други държавни служители, определени със закон;
8. награждава с ордени и медали;
9. дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него;
10. предоставя убежище;
11. упражнява право на помилване;
12. опрощава несъбираеми държавни вземания;
13. наименува обекти с национално значение и населени места;
14. информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия.
Никъде не е указано, че държавният глава се меси в темите на депутатите и им задава дневния ред!
Но какво можем да очакваме от една бивша юрисконсулт в общинска администрация в Плевен?
Другата смехория, която чухме от Вашингтон, където се намира Бойко Борисов бе, че той щял да бави максимално дълго проучвателния мандат за съставяне на правителство, който ще получи от президента?!?
Толкова ли не се намери кой да му каже, че по Конституция:Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.
В хаоса с коментарите за бърза оставка на правителството и бързи избори се присъедини и така нареченият лидер на БСП, Сергей Станишев, като поиска на последния пленум на социалистите оставка на кабинета „Орешарски” до края на седмицата и избори през следващия месец юли?!?
Юридически това няма как да се случи защото след евентуална оставка на кабинета, първите две политически сили ще получат проучвателен мандат за съставяне на правителство за по една седмица. След това трети мандат държавният глава трябва да връчи на политически сила по избор и отново да чака една седмица.
Ако нито една политическа сила не състави правителство в рамките на сега действащия парламент, то тогава правителството подава оставка и президентът разпуска парламента.
Президентът трябва да състави служебно правителство до следващите избори и посочва дата за провеждането им. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и дата на избори за ново Народно събрание.
Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.
Та как Станишев изчисли, че при евентуална оставка на правителството, избрано с мандат на неговата партия избори са възможни до края на месец юли не е ясно.
Смехориите не свършват тук, според информация от 12 юни научихме, че ГЕРБ призовал ръководството на МВР да подаде оставка?!
Трябва ли да се изненадваме на горните изявления след като след проведените евроизбори, Бойко Борисов не спря да говори, че правителството на е легитимно, парламентът – също и трябва да си ходят?!
Тук е мястото да попитам: на изборите за европейски парламент партиите ли участваха или правителството и парламентът, та Борисов реши да обявява кабинет и Народно събрание за нелегитимни?!
ГЕРБ изгуби 400 000 гласа на последните избори, но това никой не седна да анализира.
Като допълнение към кашата и на последния пленум на БСП, „вечният” му лидер Сергей Станишев обяви, че правителството трябва да си подаде оставката! Правителството, избрано с мандата на неговата партия?!Кога се правят такива изявления от политически лидери?
Когато зад думите има сделка с политически опоненти. Изреченото от Станишев не е в интерес на партията – тогава остава версията за сключена сделка с човек от високо в ГЕРБ?!
Така в Брюксел на Станишев няма да му вадят кирливите ризи за изгубени секретни документи, което в София не впечатлява никого, даже и прокуратурата, но в ЕС скандалът ще е налице.Индулгенцията на съпругата на Станишев
Друг скандал, който отсега Станишев и съпруга запретнаха ръкави да избегнат бе евентуален бъдещ скандал в Брюксел, свързан с аферата „Хохегер” – нещо, което би опозорило семейството и пресата в белгийската столица би писала за това на първите си страници.
Моника Станишева съобщи: „През 2013 година подадох лично сигнал до прокуратурата с искане за проверка има ли извършено от мен престъпление по казуса Хохегер с цел да изчистя името си от тиражираните по политически причини спекулации и лъжи за мен и дейността на моята компания. Към моя сигнал по-късно е присъединен и сигнал срещу мен, подаден от депутати от ПП ГЕРБ, като двата сигнала са обединени в прокурорска преписка.
Проверката по подадения от мен сигнал, както и по сигнала на ПП ГЕРБ, е приключена от прокуратурата с отказ за образуване на досъдебно производство и със заключение, че „…в конкретния случай – предмет на настоящата преписка не са налице елементи от състава на престъплението по чл. 282 и 220 от НК…“.За горното съм уведомена с писмо от Софийска градска прокуратура на 13 февруари 2014 година, за което прилагам и документи.”
За целта, източници, поискали да останат анонимни съобщиха за „Хроники”, че Моника Станишева се е срещала с Делян Пеевски, в резултат на което се случиха събитията на „Позитано” на пленума. Нека не забравяме, че Делян Пеевски отдавна е в конфликт с Цветан Василев, но пък има приказка и добри отношения с Бойко Борисов!„Има проверка срещу Моника Станишева, като тя е поискала да бъдат проверени всички твърдения в доклада. Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „На първо място има проверка, която е започнала, а към тази проверка е присъединена и една нейна молба, с която тя /Моника Станишева/ постави искане да бъдат проверени всички тези твърдения. Но основната причина е проверка, която е започнала мисля, по сигнал на парламентарна комисия”, допълни Цацаров.
Моника Станишева има черно на бяло, че е невинна, документ, който ще размахва в Брюксел! Струва си за едно такова оневиняване да се извършват нелогични действия от съпруга на Станишева, независимо, че това ще стопи партията до бутиков размер!
Така семейството жертва партията, кабинетът „Орешарски” и заминава в белгийската столица, така ще падне и едно все пак работещо правителство! Има министри, които търпят критика, но те са заменяеми…
Заради мерака на Бойко Борисов отново да яхне властта, още една голяма партия /подобно на СДС – бел. Л. М./ ще остане в забвение поне два управленски мандата.
Полегнал на старата максима, че като изречеш отвъд океана „комунисти” всички те приемат насериозно, така Борисов явно втрещява домакините си в Щатите. Лидерът на ГЕРБ пропуска важна подробност, той беше член на комунистическата партия, редом с други стотици хиляди комунисти.
Очакват ни тежки дни, седмици и месеци – на власт се връща ГЕРБ и реваншизмът, уволненията, преследването и мракобесието ще ни залеят с пълна сила!
Тогава какво ни остава? Да чакаме Сретан Йоцич /Йоца Амстердама/ да излезе от затвора ли септември месец?Люба Маноловаlubamanolova.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *