ГЕРБ и ДПС намериха схема, по която да актуализират бюджета

ГЕРБ и ДПС намериха схема, по която да актуализират бюджета

Сделката е сключена! В понеделник гласуват целия бюджет…
Точно както и се очакваше, ГЕРБ и ДПС намериха схема, по която да актуализират бюджета. ГЕРБ ще влязат в зала и ще осигурят кворум, под благовидния предлог да се „спаси здравеопазването“. Депутатите от ГЕРБ обаче ще бъдат повече от обещания от Бойко минимум – колкото да се върже кворумът. Те ще бъдат толкова, че заедно с ДПС да имат повече от БСП. Така, след като мине бюджетът на НЗОК, ще прокарат и общия бюджет, т.е. общо 3,5 милиарда лева нов дълг. За сравнение – парите за НЗОК са само 225 милиона, т.е. вижда се разликата между благовидния повод и реалната далавера.
Огромното раздуване на държавния дълг е нужно, за да могат да се спасят парите на милионерите в КТБ, които иначе „изгарят“. След като сега се осигурят парите – за сметка на нови заеми, които всички ще изплащаме, се очаква по време на служебното правителство да се инсценира нова криза около КТБ, така че държавата да има повод да се „намеси“ и под някаква форма да спаси всички вложители.
Тъй като са най-засегнати от фалита на банката, ГЕРБ и ДПС имат общ интерес да изплатят всичко за държавна сметка, и да замажат следите от далаверите си вътре. Казусът обаче е много чувствителен пред електората, и това направи Бойко Борисов предпазлив.
БСП е твърдо против актуализацията. Тя беше готова със серия от процедурни трикове, така че да провали гласуването. Стигна се дори до идеи за оставка на председателя на парламента Миков, която щеше да блокира работата за 1-2 дни. Отказът на ГЕРБ да влезе обаче приспа БСП, и оставка не е подадена. Така ако в понеделник ГЕРБ и ДПС решат да си гласуват всичко, Миков не може да направи нищо, дори и да подаде оставка. Заседанието вече ще е в ход.
С новите заеми, задлъжнялостта на България ще стигне 26% от БВП, което ни изкарва от групата на ниско задлъжнелите, и ни вкарва в групата на средно задлъжнелите страни в ЕС. Вървим уверено по пътя на държавите, които лека полека, по малко всяка година, стигнаха до дългова спирала.
За ДПС увличането на държавата не е проблем, но голяма част от електората на ГЕРБ е чувствителен и тези нови милиарди, могат да струват доста гласове. Със сигурност след днешното си извъртане в полза на заемите, Реформаторският блок вече е под 4%, доколкото дясно мислещият му електорат не разбира как е възможно да се подкрепя подобно мащабно задлъжняване.
В момента единствената възможна пречка пред милиардния грабеж, е гражданското общество…Добри Б.
01-08-2014komentari.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *