ГЕРБ: Не сме се съгласили да приемаме безкритично всяко решение на правителството

ЛОГИСТИКА МЕЖДУ ЛИДЕРИТЕ: Нова версия за ролята на Алексей Петров в съставянето на кабинет

ГЕРБ: Не сме се съгласили да приемаме безкритично всяко решение на правителството

Преди три месеца с избора на редовно правителство беше направена първата крачка към преодоляването на тежката политическа криза, в която българското общество беше от пролетта на 2021 година. ГЕРБ-СДС подкрепи правителството на акад. Денков с пълното съзнание за мащаба на компромиса, който изисква подобно действие. Напомняме, че правителството се излъчи с втория мандат и е доминирано от предложени от втората политическа сила в парламента кадрови решения, въпреки резултатите от изборите, които излъчиха за победител ГЕРБ-СДС. Това се казва в декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС, прочетена от Десислава Атанасова от парламентарната трибуна.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Депутатите се събраха за първо заседание след лятната ваканция

„Водени от съзнанието, че общественото доверие се дава за да се инвестира в напредъка и развитието на държавата и обществото, ние поставихме тяснопартийните си интереси на втори план. И това е единствената причина днес България да има редовно правителство. Ангажиментът, който бяхме поели преди изборите пред нашите избиратели, беше свързан с това да възстановим политическата стабилност, да спрем войната между институциите, да осигурим ритмично и адекватно функциониране на администрацията и да изведем България от международна изолация”, добави Атанасова.

„Виждането, че българското общество се нуждае от единство и обща посока, което изповядваме и до днес, беше в основата на това наше решение. Не сме забравили своите ангажименти пред българските избиратели и осъзнаваме, че първото условие за тяхното осъществяване е наличието на редовно правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство, в което участва и парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Това обаче не е единственото условие за осъществяване на нашите намерения в тяхната цялост. За да има смисъл настоящото управление и мнозинството, което го подкрепя, още в рамките на тази парламентарна сесия трябва да бъдат приети редици законопроекти, които да наваксат изоставянето в Плана за възстановяване и устойчивост, да положат основата на ефективна реформа в Комисията за борба с корупцията, както и да гарантират, че в максимално кратък срок от време ще бъде осъществена дълбока правосъдна реформа”, се казва още в декларацията на ГЕРБ-СДС.

Борисов: Ако някой има толкова голям зор от кадрови назначения, ги прави

„Още при излъчване на настоящото управление, ГЕРБ-СДС се ангажира да участва активно в мнозинство за промени в Конституцията. Спазваме и ще спазваме този наш ангажимент. Но с пълното съзнание, че конституционната реформа е не краят, а началото на един много по-дълъг процес за гарантиране на обществена справедливост. Наясно сме, че осъществяването на дългосрочни реформи може да има положителен и траен ефект само тогава, когато те се ползват с максимално широка подкрепа, както от страна на политическите сили, така и от страна на цялото ни общество. Подобни политически действия не би трябвало да имат конюнктурен характер. Те трябва да бъдат обмислени от гледна точка на бъдещето и неговите предизвикателства, а не от гледна точка на злободневните политически сблъсъци. Това е възможност не само за представяне на различните идеи, но и за по-широк разговор, който излиза от рамките на политическата система и включва в себе си представители на професионалните и академичните среди. Такъв тип разговор трябва да се води добронамерено и концентрирано, а не да се разпилява между фикции, фиксации и тяснопартийни сметки”, настояват от ГЕРБ-СДС.

Десислава Атанасова: Имаме критики към правителството, но няма да се разведем

„Наред с това, ние не бива да забравяме да отговорим и на предизвикателствата на настоящото, които са свързани с конкретни необходимости за българското общество. В рамките на тази сесия, ние ще отчетем изпълнението на Бюджет 2023 и ще приемем бюджета за 2024 година. Едно от основните ни политически намерения е да осигурим предвидимост и спокойствие за гражданите и бизнеса. За целта, още с бюджета за следващата година трябва да бъде спряна порочната практика за приемане на бюджетни актуализации през няколко месеца, която беше водеща през последните две години. Стабилността и ефективността на дейностите, които извършват гражданите, общините, бизнеса, държавната администрация, може да бъде гарантирана само с реалистичен и добре разчетен бюджет, който отговаря на предизвикателствата на действителността и балансира между социални разходи и развитие на обществото”, допълни Атанасова.

Снимка: БГНЕС

„Уважаеми колеги, още с избора на настоящото редовно правителство, парламентарната група на ГЕРБ-СДС показахме ясно, че за нас властта не е самоцел, а средство за решаване на конкретни проблеми на българските граждани. Подчертавам, че не кадровите назначения на база на партийната им принадлежност са в основата на избора ни да подкрепим правителство. Вярвам, че тази тема не би трябвало да бъде и основен фокус на настоящото управление. Това сме поставили на заден план. Поставили сме на заден план тяснопартийния си интерес. Това обаче не означава, че сме се съгласили да приемаме безкритично всяко решение на правителството, на определени негови министри или на партиите, които са ги излъчили. Напротив, точно защото ние самите сме оставили на заден план тяснопартийния интерес, имаме правото и задължението да изискваме от останалите партии в управляващото мнозинство да правят същото”, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Борисов: Алексей Петров търсеше варианти да се направи нещо стабилно, провеждали сме срещи

„Занапред ще настояваме партийната принадлежност да не бъде основен критерий за кадровите решения. Всеки български гражданин да може да заеме отговорен пост, стига да бъде достатъчно подготвен и компетентен за него. Мотивацията ни да участваме в настоящото мнозинство не е свързана нито с чувство на реваншизъм, нито с желание за конфронтация с политическите опоненти от позицията на властта. Точно обратното – една от нашите най-важни цели е българското общество да преодолее разделителните линии, които досега, допреди формирането на правителството отнемаха голяма част от енергията му”, каза Атанасова.

Денков за новия сезон на НС: Най-важното е да се подготви бюджетът

В декларацията се обяснява, че час по-скоро трябва обществените усилия да се насочат в посока на осъществяването на позитивен дневен ред. „И за тази цел всички ние сме длъжни не само да сме в състояние да чуем различната гледна точка, но и да се опитаме да разберем и приемем мотивациите за нейното съществуване. Подобен подход изисква повече смирение и скромност и по-малко арогантност и чувство за непогрешимост”, добави председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Вярваме, че нашите критики по отношение на част от решенията на правителството ще ограничат риска от самозабравяне на изпълнителната власт, който съществува във всеки момент, във всяко управление. От тази гледна точка нашият мащабен компромис не е проява на слабост, а е проява на сила. Убедена съм, че този факт ще става все по-видим за все по-голям кръг от хора в перспектива. Именно компромисът, който направихме с избора на настоящото правителство, ни задължава да бъдем както максимално конструктивни, така и максимално критични по отношение на изпълнителната власт. Вярваме, че този наш подход ще бъде полезен за държавата и за обществото. Вярваме, че давайки знак, че парламентарната република е на висотата на своите решения, през следващата сесия ще вземаме ползотворни решения за българското общество. Желая успех на българското правителство, на българския парламент, на добър час! Бог да пази България!”, завърши декларацията на ГЕРБ-СДС.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *