ГЕРБ се разцепва преди изборите

ГЕРБ се разцепва преди изборите

Казусът „Мазния“ и войната за важните министерски постове всяват сериозно предизборно напрежение в партията на Борисов
През последните седмици политическите борби бяха напът да съборят банковата система. Зад идеята за „банкова ваканция“ (т.нар затваряне на всички банки) стояха определени кръгове в ГЕРБ и ДПС, управителят на БНБ Иван Искров и „Първа инвестиционна банка“.
Според информация на „Капитал“ са били обсъждани варианти от затваряне на всички банки за няколко дни, до ограничение за теглене в рамките на месец. Целта на „упражнението“ е била повече от проста – създаване на банкова криза, хвърляне на вината върху БСП и премиера Орешарски, и сформиране на второ правителство в рамките на този парламент между ГЕРБ и ДПС. След дълги дебати и аргументите на представителите на банковия сектор, че това би довело до катастрофални последици, до подобна идея не се стигна.
Според източници на Expressnews.bg напрежението обаче преминава към лагера на ГЕРБ. Това идва ден, след като в неделя в. Труд писа, че Бойко Борисов смята още същия ден да събере в дома си в Банкя най-близките си съпартийци и експерти, за да решат кои ще бъдат бъдещите министри от кабинета на ГЕРБ. В понеделник обаче информацията беше отхвърлена от гласения за бъдещ финансов министър Менда Стоянова.
В интервю за „Стандарт“ тя отрече думите на своя лидер, че той е спрял банковата криза. „Изявлението на Борисов вероятно е извадено от контекста. Нашите експерти участваха в две срещи, но това беше, преди да започне кризата с Първа инвестиционна банка (ПИБ)“, каза финансистът.
Така, по всяка вероятност, изявлението на Борисов, че е изпратил свои експерти, за да помагат за преодоляване на кризата, не отговарят на истината. Друго обяснение за позицията на г-жа Стоянова съвпада и с тезата на нашите източници, според които
в ГЕРБ тече вътрешна борба за власт
и Менда Стоянова, която е сред основните претенденти за наследник на министър Чобанов, няма да бъде предложена за депутат. Интересното е, че за неин основен конкурент към момента се спряга приближеният до Бойко Борисов и някои кръгове в ДПС Владислав Горанов, който бе един от основните лобисти за банкова ваканция, заедно с депутата от Движението за права и свободи Йордан Цонев. Менда Стоянова също така заяви, че не е знаела за провеждането на среща в Банкя в неделя.
Друг повод за напрежението сред бившите управляващи е изявлението на Николай Бареков, който в студиото на Кеворк Кеворкян по „Нова телевизия“ заяви, че разполага с „много сериозни доказателства, свързани с българските служби за участието на г-н Борисов в редица криминални прояви по време на целия преход“. Той посочи и псевдонима му, с който Борисов е бил известен в системата на службите за сигурност – „Мазния“.
Докато не е ясно как точно въпросните документи са попаднали у Бареков, се появи и едно интересно предположение, че те са били изнесени от Цветан Цветанов в опита си да покаже на Борисов „кой е силният в ГЕРБ“ и че не е съгласен да бъде лишен от министерския пост. Припомняме, че наскоро бившият премиер публично заяви, че Цветанов няма да бъде министър в евентуален бъдещ кабинет на ГЕРБ. Войната на лобитата
Банковата криза сякаш изпари проблемите, свързани със строителството на „Южен поток“ и Белене, които изглеждат като невидимо буре с барут. В началото на юни бившият икономически министър Делян Добрев даде индикации, че не е съгласен със спирането на големите енергийни проекти и спирането им би могло да доведе до сериозни последици за българската икономика. Напоследък той се завърна в публичното пространство след близо едногодишна „почивка“, което намеква за неговите интереси за завръщане в голямата политика, въпреки че той не влиза в плановете на Борисов за новия кабинет.
Битката в здравеопазването пък сблъсква лобитата на спрягания за нов здравен министър Даниела Дариткова и нейната предшественичка Десислава Атанасова, която продължава да има сериозни позиции в ГЕРБ.
http://expressnews.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *