Гергьовден в Поморие – чалга, кебапчета и гащи

Гергьовден в Поморие – чалга, кебапчета и гащи

5 май 2014 г.Черноморският град се превърна в селски битак…
Десетки сергии с гащи, мирис на кебапчета и чалга огласиха Поморие. А Тракийския събор, на който трябваше да се раздават награди за фолклорни изпълнения, остана празен, показа репортаж на телевизия СКАТ.
Цялата главна улица в кв.“Св.Георги“ в Поморие е превърната в селски битак. На метри от манастира се развяват гащи и сутиени. Празничният дух се допълва от мириса на кебапчета и мощни ритми на ориенталска музика. Цялата съвкупност от обезличаване и покваряване на празника е благодарение на Общината, която успя да превърне Поморие в евтин панаирджийски град, осланяйки се на максимата „хляб и зрелища“.
Освен с хляб, зрелищата се допълваха и от народни борби. Двадесет млади момчета мериха сили, за да спечелят голямата награда – КОЧ.
Само на няколко метра от народните борби вървеше награждаването на победителите от Тракийския фолклорен събор. И заради „перфектната“ организация от страна на Общината, наградите от Тракийския фолклорен събор останаха нераздадени. Причината е, че точно по това време Община Поморие реши да заложи на борбите, чалгата и кебапчетата, загърбвайки и обезличавайки българската народна музика и празника, обобщи репортер на телевизия СКАТ.6 май 2014 г.
Кметът на община Поморие от ГЕРБ, Иван Алексиев – за празника на Поморие пред сайта „Зона Бургас“: „Има гръцки духовници, оказа се, че има и норвежки духовници от Вселенската патриаршия. Имаме гости отделно и от Гърция, така че, това е, може би, най-големият празник за Поморие и имаме много гости, които почитат нашия светец. Виждате двора на манастира е пълен. Пожелавам на всички много здраве и много успехи.“
От думите на кмета на Бойко Борисов в Поморие се разбира, че това е най-големият празник на града, защото има много хора и гости.
Тракийският събор беше зачеркнат от общинския културен календар. В края на април 2014г. някой случайно се сети, че трябва да съхраняваме националната си идентичност и традиции. Ето така Националният тракийски събор зае отново мястото си в културния календар. До ориенталските чалга-ритми, гащи и борбите с награда коч.ЗАД КУЛИСИТЕ.coм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *