Германия губи 206 млрд. евро заради киберпрестъпления през 2023 г.

Германия губи 206 млрд. евро заради киберпрестъпления през 2023 г. - 1

Германия губи 206 млрд. евро заради киберпрестъпления през 2023 г.

През текущата година, Германия се очаква да изпадне във значителни финансови загуби от кражби на ИТ оборудване и данни, както и от дигитален и индустриален шпионаж и саботаж, на стойност около 206 милиарда евро, съобщава германската дигитална асоциация „Битком“ (Bitcom), цитирайки Ройтерс.

Това е трета поредна година, в която щетите надхвърлят 200 милиарда евро, според изследването на асоциацията, в което участват над 1000 компании.

Президентът на „Битком“ Ралф Винтергерст заяви, че „германската икономика представлява привлекателна цел както за киберпрестъпници, така и за враждебни държави“, като подчерта, че разграничението между организираната престъпност и държавно-контролирани играчи се изгубва все повече. Той посочи също, че голяма част от кибератаките произхождат от Русия и Китай.

Близо три четвърти от компаниите, участващи в проучването, съобщиха, че през последните 12 месеца са били обект на кибератаки. Този брой обаче е намалял спрямо предходната година, когато атаки са засегнали 84% от компаниите.

„Лекото намаление на броя на атакуваните компании може да се разглежда като положителен сигнал и показва, че нашите защитни мерки имат действие“, коментира Винтергерст.

За първи път обаче над половината от компаниите посочват, че кибератаките заплашват тяхното съществуване. Преди година този процент беше 45%, а преди две години – едва 9%, пише БТА.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *