Германия добави Грузия и Молдова към списък със сигурни страни на произход

Германия добави Грузия и Молдова към списък със сигурни страни на произход

© Reuters

Нанси Фезер

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Германското коалиционно правителство днес добави Грузия и Молдова към списък със сигурни страни на произход в опит да намали броя на молбите за предоставяне на убежище от тези държави, тъй като те почти винаги се отхвърлят, предаде „Ройтерс“.Кабинетът прие проектозакон на министъра на вътрешните работи Нанси Фезер, който е част от редица мерки, договорени на двудневно изнесено заседание на кабинета в двореца Мезеберг край Берлин. Този ход означава, че исканията за предоставяне на убежище от тези страни ще могат да бъдат обработвани по-бързо и това ще доведе до по-бързи депортации на хората, чиито молби са отхвърлени.

Според информация от министерството 99.9% от молбите от двете страни са били отхвърлени през 2022 г. и първата половина на 2023 година. Общо те представляват повече от една десета от всички отхвърлени молби. Около 8865 грузинци и 5218 молдовци са поискали убежище в Германия миналата година.

Министерството смята за сигурни страни на произход държави, в които като цяло няма заплаха от преследване от страна на държавата и тя защитава гражданите си.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Правителството на канцлера Олаф Шолц тази година предприе стъпки, за да улесни процедурата за получаване на германско гражданство за квалифицираните мигранти в опит да облекчи хроничния недостиг на работна ръка.Миграцията обаче продължава да представлява проблемна политическа тема, подхранваща възхода на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, която се радва на по-силна подкрепа от повечето умерени партии и е напът да постигне успехи на предстоящите избори на ниво федерална провинция.Групата за защита на правата на бежанците „Про азил“ (Pro Asyl) разкритикува хода на правителството и заяви, че той пренебрегва факта, че Русия е окупирала отцепнически региони в Грузия и Молдова и това представлява заплаха за сигурността. Групата също така изтъкна и недостатъци във върховенството на закона и правата на ЛГБТИК+ общността в Грузия, както и въпроса за свободата на пресата в Молдова.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *