Германия легализира марихуаната за забавление

Снимка: iStock

Германия легализира марихуаната за забавление

Германското правителство одобри спорен закон за легализиране на отглеждането и употребата на канабис с цел развлечение, давайки нов импулс на световната тенденция за облекчаване на правилата за ползване на канабис, съобщава Ройтерс.

Новото законодателство, което тепърва трябва да премине през парламента, ще даде правото на пълнолетните жители на страната да притежават до 25 грама марихуана, да отглеждат до три растения и да купуват канабис от съответните клубове.

При спецакция в Благоевградско: Откриха над 130 кг канабис

Кабинетът на Олаф Шолц се надява новото законодателство да ограничи черния пазар, да защити потребителите от нискокачествената марихуана и да облекчи съдебната система. Консервативната опозиция обаче твърди, че новите правила ще насърчат употребата на канабис и ще създадат още повече работа за властите.

Ако законът бъде одобрен от парламента, Германия ще стане една от страните в Европа с най-либерални правила по отношение на канабиса.

Полицаи иззеха над половин килограм наркотици в София, задържаха четирима (СНИМКИ)

Легализирането на марихуаната води до ръст на потреблението и увеличаване на здравните проблеми, създавани от канабиса, се посочва в доклад на агенция по наркотиците към ООН, публикувана през март.

Кабинетът на Шолц промени първоначалните планове, според които продажбата на марихуана трябваше да бъде разрешена в лицензирани магазини в цялата страна. Вместо това правителството даде старт на пилотен проект с малък брой лицензирани магазини в някои региони, за да тества ефекта от легалното разпространение на канабис.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *