Германските власти разследват мащабна кражба на метални суровини от складове на „Аурубис“

Германските власти разследват мащабна кражба на метални суровини от складове на "Аурубис"

Германските власти разследват мащабна кражба на метални суровини от складове на „Аурубис“

Базираният в Германия концерн за добив и преработка на метали „Аурубис“ (Aurubis) обяви, че за пореден път е станал жертва на мащабна кражба на метални суровини, поради което няма да постигне прогнозните си приходи за тази финансова година, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Концернът съобщи, че по време на рутинна проверка в нейни складове са открити „значителни отклонения“ от количествата на складираните метални суровини, които са били подготвени за преработка в Хамбург.

„Аурубис“ се е обърнал към германските власти и по случая е започнало разследване.

Компанията, чиято централа е в Хамбург, предполага, че е „обект на продължителна криминална дейност“. През юни „Аурубис“ разкри, че в продължение на години от негови складове са откраднати метални суровини, съдържащи ценни метали, за около 20 милиона евро.

Компанията, която е започнала извънредна инвентаризация на стоковите си запаси от метални суровини, не изключва вероятността, че загубите й може да достигнат стотици милиони евро, посочва ДПА. Поради това „Аурубис“ няма да постигне прогнозните приходи преди данъци в размер на между 450 милиона евро и 550 милиона евро, планирани за финансовата година, която приключва в края на септември, посочва „Файненшъл таймс“.

Групата е водещ глобален доставчик на цветни метали и една от най-големите компании в света за преработка на мед.

Концернът „Аурубис“ развива дейност и в България чрез своето дъщерно дружество „Аурубис България“. Медодобивното производство се извършва в завода в Пирдоп.

Компанията е един от най-големите индустриални данъкоплатци, има структурно значение за икономиката на страната. Основната й дейност е преработването на медни концентрати, производство на рафинирана мед, регистрирана на Лондонската метална борса като бранд „Пирдоп“, на медни аноди и вторични продукти, като сярна киселина и железен силикат.

През февруари компанията започна изпълнението на проект за над 120 млн. евро, който ще позволи преработване на анодна мед в катодна. Това ще елиминира нуждата от транспортирането на нужните количества между България и Белгия, тъй като катодната мед ще се произвежда изцяло в България.

Спада на акциите

ДПА междувременно съобщи, че акциите на водещия производител на стомана в Германия „Залцгитер“ (Salzgitter) са спаднали с 6 на сто в сутрешната търговия, след по-ранно съобщение за сериозна ревизия на прогнозата за приходите на „Аурубис“.

Акциите на „Аурубис“ в Германия днес са паднали с над 15 на сто.

„Залцгитер“, която държи дял от 29,99 на сто в „Аурубис“, освен това отложи представянето на прогнозата си за приходите за настоящата година.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *