Германски съд поиска информация за страничните ефекти от ваксината на „АстраЗенека“

Германски съд поиска информация за страничните ефекти от ваксината на "АстраЗенека"

Германски съд поиска информация за страничните ефекти от ваксината на „АстраЗенека“

Германски съд изрази съмнения дали британско-шведският производител на ваксини „АстраЗенека“ е предоставил достатъчно информация за страничните ефекти на своята ваксина срещу COVID-19, предаде ДПА.

Съдът в Бамберг, Южна Германия, съобщи днес в началото на съдебния процес, че иска експертно становище по въпроса.

33-годишна германка съди производителя за обезщетение, добавя БТА.

Тя е получила ваксината „Ваксзеврия“ (Vaxzevria) на компанията през март 2021 г. и впоследствие е получила тромбоза на чревните вени. Изпаднала е в кома и в крайна сметка се е наложило да бъде отстранена част от червата ѝ.

Понастоящем Висшият областен съд в Бамберг приема, че ищцата не би си поставила ваксината, ако рискът от тромбоза на чревните вени е бил представен в информацията за продукта на производителя.

Експертното становище служи за изясняване на това „дали представянето на специализираната информация е било необходимо според състоянието на научните познания към онзи момент“.

Адвокатът на жената, Фолкер Льошнер, определи решението на съда като частична победа. Той допълни, че решението ще даде сигнал и за други случаи, че съдилищата не могат да вземат решение по този въпрос без експертно становище.

Преди това областният съд в град Хоф отхвърли иска на жената, тъй като тя не можа да установи нито дефект на продукта, нито грешка в информацията във връзка с ваксината.

Жената обжалва решението.

Тя иска от „АстраЗенека“ най-малко 250 000 евро обезщетение за болка и страдание, както и 17 200 евро за загуба на доходи и до 600 000 евро за бъдещо увреждане.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *