Главният секретар на МВР подава оставка- не желае да става част от опита за политическа употреба на МВР

Главният секретар на МВР подава оставка- не желае да става част от опита за политическа употреба на МВР - 1

Главният секретар на МВР подава оставка- не желае да става част от опита за политическа употреба на МВР

Главният секретар на МВР подава оставка, съобщи самият Петър Тодоров пред репортера на БНР Николай Христов. Сред мотивите си той открои невъзможността да работи в настоящата ситуация в МВР.

Тодоров допълни, че искането за неговото отстраняване е свързано със записа, изнесен от независимия вече депутат Радостин Василев.

Главният секретар на МВР допълни още, че мотивите, с които Калин Стоянов иска неговата оставка, не са сериозни.

Тодоров благодари за доверието на президента Румен Радев и каза, че остава приятел на всички служители на вътрешното министерство.

Ето и изявлението на Тодоров, изпратено до медиите:

Днес подавам оставка като главен секретар на МВР. Извървях целия си професионален път като полицай. Преминах през всички нива, за да стигна до най-високото. Благодаря на хилядите достойни колеги, с които работихме през цялото това време. Вярвам, че ще продължат съвестно да изпълняват задълженията си. Аз обаче съм поставен в ситуация, в която не мога да го правя. Настоящото ръководство на МВР няма воля да продължи борбата за законност.

За мен постът не е самоцел. Аз имам чест и достойнство – без тях няма как да бъдеш истински служител на реда. Мотивите, с които Калин Стоянов поиска моята оставка нямат никакво основание. Обвиненията му бяха грозни, а опитът му да използва смъртта на колеги за постигане на конюнктурни цели – недостоен. Няма да ги опровергавам един по един, защото бяха използвани като повод, не като причина.

Мотивите да се иска моето отстраняване нямат никакво отношение към работата ми, а са в записа на едно партийно събрание, което реши тяхно МВР да организира изборите. Професионалната оценка за свършеното от мен и колегите ми, са Докладите за дейността на МВР през 2022 г. и през първото полугодие на 2023 г.

Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР. Поголовната смяна на областни директори, показали изключителни резултати в борбата с купуването на гласове, показва точно това. Откакто станах главен секретар, МВР демонстрира пълната си решимост за борба с това порочно явление. Не искам да гледам как се разгражда нещо постигнато.

При встъпването си в длъжност Калин Стоянов заяви на служителите в МВР, че е един от нас. Всеки ден оттогава доказва, че това не е вярно. Ако министърът наистина беше останал верен на МВР, нямаше да нанася вреди върху системата под политически натиск.

На всички колеги с униформи искам да кажа – нито крачка назад, ние сме призвани да работим за гражданите. Винаги ще имате приятел в мое лице.

Благодаря за доверието на президента и за подкрепата, която имам и в момента.

Служа на Република България!

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *