Глобалните амбиции на Пекин! Китай иска БРИКС да се превърне в пълномащабен съперник на Г-7

Глобалните амбиции на Пекин! Китай иска БРИКС да се превърне в пълномащабен съперник на Г-7  - 1

Глобалните амбиции на Пекин! Китай иска БРИКС да се превърне в пълномащабен съперник на Г-7

Китай ще настоява блокът от нововъзникващи пазари БРИКС, в който членуват освен Китай също Бразилия, Русия, Индия и Република Южна Африка, да се превърне в пълномащабен съперник на Г-7 тази седмица, когато лидери от целия развиващ се свят се събират в Йоханесбург, за да обсъдят най-голямото разширяване на форума от повече от десетилетие, пише „Файненшъл таймс“.

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса покани повече от 60 държавни и правителствени ръководители на срещата на върха в Йоханесбург, започваща в сряда, като се очаква няколко държави да бъдат поканени да се присъединят към блока, това са заявили за „Файненшъл таймс“ южноафрикански източници, запознати с хода на преговорите по въпроса. В навечерието на срещата на върха обаче се съобщава за конликт между Делхи и Пекин относно разширяването. Смята се, че 23 държави проявяват интерес да се присъединят към БРИКС.

Цитиран е китайски представител, който е заявил, че ако БРИКС бъде разширен така, че да представлява подобна част от световния Брутен вътрешен продукт като Г-7, тогава колективния глас на тези държави в света ще стане по-силен. Междувременно външният министър на Република Южна Африка Наледи Пандор каза, че е изключително погрешно да се разглежда потенциалното разширяване на БРИКС като антизападен ход. Въпреки това западните столици вероятно гледат с тревога на евентуалното присъединяване на страни като Иран, Беларус и Венецуела към Русия и Китай, пише „Файненшъл таймс“.

Иначе вестникът посочва, че Аржентина, Саудитска Арабия и Индонезия се борят да станат първите нови членове на БРИКС от основаването на групата през 2010 година. Руският президент Владимир Путин няма да участва в срещата в Йоханесбург. Това ще спести на Претория необходимостта да изпълни законовото си задължение да арестува руския лидер, след като Международният наказателен съд го обвини във воденето на война срещу Украйна.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *