ГЛУПАКЪТ Е НАИВНИК, КОЙТО ЖИВЕЕ В СФЕРАТА НА ДОПУСТИМОТО. ЗА 30-ТЕ СРЕБЪРНИКА И ОСРЕБРЯВАНЕТО

ГЛУПАКЪТ Е НАИВНИК, КОЙТО ЖИВЕЕ В СФЕРАТА НА ДОПУСТИМОТО. ЗА 30-ТЕ СРЕБЪРНИКА И ОСРЕБРЯВАНЕТО

Недопустимото развеселява глупака.
В правото има един термин ли е, понятие ли е – и аз не знам. За някои работи юристите казват, че били НЕДОПУСТИМИ. Понеже съм тъп, така и не разбрах какво точно означава това. За мен всяко убийство, всяко посегателство към личността и правата на човека, е недопустимо. И въпреки своята недопустимист, то се случва. Как така, по кой начин се случва, след като е недопустимо?
За мен много работи са недопустими. Недопустим ми е Борисов и неговата шайка. Недопустимо ми е Горанов да ми се хили и да ми говори, че едно време е нямало ток, пък сега, ако имаб 400 лв. заплата първо щял да плати частните уроци на детето си. Недопустимо ми е той да напусне депутатското си място, щото заплатата не му стигала да си изхранва децата. Недопустимо ми е, че едно бездомно куче струва на общината 300, лв., бежанецът 1300 лв., а пенсионерите живеят с по 280 лв. на месец. Не мога да допусна в бедния си ум, че е нормално след наводненията хората да няма къде да живеят, а парламентът и МС да си купуват нови лимузини и да тегли 16 млрд. кредит, който не бил кредит, ами бил някакво северно сияние в главите на управниците..
Не мога да допусна, че едни бандити ограбиха посред пладне една банка и завлякоха стотици хиляди добросъвестни вложители с милиарди левове.
Не мога да допусна стотици и хиляди безобразия, но те се случват пред очите ми, въпреки своята НЕДОПУСТИМОСТ.
Недопустимо ми е да живея в тая тарикатска тъпанарщина, обаче ми се налага.
От четвърт век насам мълчаливо набюдаваме как едни хора, индивиди, посредством разни хватки и постановки стават милионери, милиардери, олигарси и други видове библиотекари. И свенливо си задаваме въпроса как така стана това?
В голямата си част тези типове са номенклатура на БКП или са техните деца и внуци. Немалко от тях бяха изпозастреляни по разни кръстовища, острови и други екзотични свърталища.
Та, как и откъде се пръкнаха тия симпатяги?
Помните ли, поне по-възрастните от нас, първото знаково убийство, в началото на 90-те години на миналия век, когато снайперист-професионал гръмна някакъв, известен като Крушата? Някъде в плевенския или ловешкия вилает. Последва серия от над 300 отстрела на бандюги и свързани с властта Тези събития бяха последвани с различни по своята интензивност трусове във властта и подземието. Изредиха се всякакви парламенти и правителства, някои партии изчезнаха, а се появиха нови, кавъри на предишните. И всичките тия идиоти застопориха държавата в някакъв магически застой, по-страшен и от застоя в Брежневските времена. Тези индивиди ОСРЕБРИХА вашите надежди. И моите.
Не съм в състояние да изследвам тоя процес. Нито ми е работа. Който иска и може – да се захваща. Аз глупашки се занимавам само и единствено с регистрацията и констатирането не нелицеприятните и срамни факти и обстоятелства.
Във всеки случай знам едно – гадно е да ти осребряват надеждите. Особено, когато това се прави от едни нечистоплътни негодници.
Може би това е цената на промяната. Вероятно така е било през 20-те и 30-те години на миналия век в САЩ. Или през 18-ти и 19-ти век в Европа. Не знам. Да кажат политолозите, историците и пр. физкултурници.
Осребряването на чужди надежди е подла работа.
Любо КОЛЬОВСКИ
Колаж:Иво Ангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *