Голям пожар в Бургаско стигна дворове в Кубадин, два хеликоптера се включиха в гасенето

Голям пожар в Бургаско стигна дворове в Кубадин, два хеликоптера се включиха в гасенето

Голям пожар в Бургаско стигна дворове в Кубадин, два хеликоптера се включиха в гасенето

Горският пожар в бургаската община Средец успя да пробие до село Кубадин. Причината е силният вятър. Огънят пламна рано тази сутрин, в част от община Средец е обявено бедствено положение

В гасенето е включена цялата налична техника, каза областният управител на Бургас Пламен Янев, който заедно с директора на бургаската пожарна координират действията по гасенето. Вече има засегнати дворни места и една барака.

„За момента всички хора, за които има опасност са евакуирани, има незначителни материални щети. Всички пожарни, които са възможни са налице, имаме хеликоптер и правим каквото е възможно“.

За съжаление има силен вятър, точно от това, от което се опасявахме, допълни Пламен Янев.

Хеликоптер Ми-17 с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили и военнослужещи от военно формирование 48 940 – Бургас, от състава на Командването за логистична поддръжка, се включват в гасенето на пожара край бургаското село Кубадин, област Бургас. Целта е да се усили броя на военнослужещите и техниката, които по-рано днес, 20 август, се включиха в борбата с огъня. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната (МО).

По-рано оттам информираха, че вертолет AS 532 AL Cougar също е изпратен на мястото на пожара.

Вторият хеликоптер и личният състав оказват съдействие поради очакване за влошаване на метеорологичните условия в района на пожара в следобедните часове на деня, уточняват още от МО.

Машината е излетяла в 11:26 часа от авиобаза Крумово. От състава на Командването за логистична поддръжка са потеглили 20 военнослужещи и две единици техника.

Хеликоптерът и военнослужещите от ВВС се включват по искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в подкрепа на действията на място по гасене на огъня. Военнослужещите от военно формирование 48 940 – Бургас действат на основание искане на областния управител на област Бургас.

Община Свиленград също обяви днес бедствено положение заради големия пожар в Сакар планина. Огънят е изпепелил 10 000 декара площи, съобщиха по-рано днес от Областната администрация в Хасково. Огнището се разви в сухи треви, храсти и смесена гора в землищата на свиленградските села Пъстрогор, Васково, Младиново и Момково, а гасенето вчера бе затруднено от силен вятър и непристъпен за техника терен. Къща, гараж и селскостопанска постройка изгоряха при пожара в харманлийското село Овчарово вчера. На мястото работят 13 пожарни екипа и два булдозера. В гасенето, което продължава, участват и горски служители от Свиленград. Периметърът на пожара е 15 километра.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *