Горските пожари в Гърция ще изпепелят най-малко 150 000 хектара площ

Горските пожари в Гърция ще изпепелят най-малко 150 000 хектара площ - 1

Горските пожари в Гърция ще изпепелят най-малко 150 000 хектара площ

Горските пожари, обхванали Гърция, включително големият пожар на север, който бушува вече близо две седмици, ще унищожат най-малко 150 000 хектара земя, според изявление на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Пожарите причиниха огромни щети на природата и станаха причина за загиването на поне 20 души и евакуацията на хиляди жители.

Президентът заяви, че горските пожари са нанесли над 1600 квадратни километра щети на земята и представляват сериозна заплаха за околната среда. Пожарите вече се превърнаха в нещо повече от природна бедствие, засягайки също и живота и имуществото на гръцките граждани.

Мицотакис обяви, че санкциите за палеж ще бъдат засилени, а лицата, обвинени в това престъпление, ще бъдат задължени да изпълнят присъдите си в затвора, дори и ако престъплението е станало по невнимание. Той подчерта необходимостта от предварителни мерки и финансиране в областта, за да се намали рискът от подобни бедствия в бъдеще, пише БТА.

Премиерът призова към солидарност и подкрепа към всички засегнати от пожарите и подчерта важността на изграждане на по-устойчива и екологично отговорна архитектура на околната среда. Той допълни, че властите се забелязали „огнен облак“ (пирокумулус) – буря, създадена от топлина, влага и замърсители, които пожарите изпращат нагоре и които създават светкавици и повече пожари – явление, което не е било наблюдавано от горските пожари в Калифорния, САЩ, през 2018 г.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *