Горските пожари на Тенерифе са причинени умишлено, заявиха местните власти

Горските пожари на Тенерифе са причинени умишлено, заявиха местните власти

© Reuters

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Излезлият извън контрол горски пожар на Тенерифе, който принуди хиляди хора да бягат, е бил предизвикан умишлено, съобщиха властите, докато още четири села в Гърция бяха евакуирани на фона на друг напредващ пожар, предаде „Гардиън“.Докато високите температури в голяма част от Южна Европа продължават, а юли беше обявен за най-горещия месец в историята на метеорологичните измервания, ръководителят на регионалното правителство на Канарските острови Фернандо Клавихо каза в неделя, че полицията е потвърдила, че пожарът, който бушува на испанския остров от вторник, е бил запален умишлено, и е започнала три отделни разследвания.Пожарникарите по-рано в неделя казаха, че лекото подобрение на времето през нощта им е позволило да предотвратят унищожаването на домове, като метеорологичните условия са „по-добри от очакваното“. Губернаторът на острова Роса Давила заяви на пресконференция вчера, че повече от 12 хил. души са били евакуирани.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Към събота вечерта пожарът е изгорил повече от 8400 хектара борова гора, около 4% от площта на Тенерифе, посочи Давила.До момента няма данни за пострадали и опожарени къщи. Но пожарът, описан като най-сериозния на Тенерифе от десетилетия, продължава да застрашава 11 населени места на стръмен и скалист планински склон с труден достъп за пожарникарите. Сезонът на пожарите в Европа – все по-дълъг и по-стихиенКлавихо поясни, че нощта е започнала „много тежко, с много телефонни обаждания, че огънят е много близо до домовете на хората“. Беше „почти чудо“, че няма разрушени домове, добави той.Испания отново е държавата в ЕС, най-засегната от горски пожари тази година, със 75 хил. хектара изгорена площ, изпреварвайки Италия и Гърция, според Европейската информационна система за горски пожари.В Гърция властите евакуираха още четири села близо до Александруполис в неделя, след като голям горски пожар, който вече принуди хората от осем села да избягат, се приближи опасно.

Силни ветрове разпалиха пламъците и властите за гражданска защита предупредиха за „изключителен“ риск от пожар в понеделник в района около столицата Атина и други части на Южна Гърция, а министърът на гражданската защита на страната Василис Кикилиас призова за изключителна обществена бдителност в цялата страна.

„Няма да се разрешава работа на открито, която може да предизвика пожар, каза той. Всички трябва да защитим страната си.“Във Франция е възможно екстремните температури да продължат поне до сряда в 49 от 96 континентални департамента, съобщи метеорологичната служба, обявявайки оранжев код за предупреждение в районите.Пожарите в КанадаДва големи пожара в канадската провинция Британска Колумбия, в западната част на страната, са се слели, обявиха местните власти, цитирани от „Франс прес“ и БТА.Хиляди жители на зоната продължават да се евакуират.След сливането на двата пожара в района на Шъсуап, на 500 километра североизточно от Ванкувър, огнената стихия сега се е разпростряла на над 41 хил. хектара. Вятърът усложнява обстановката. Няколко сгради вече са унищожени.Около 36 хил. души са получили заповед за евакуация. 36 хил. души са предупредени да имат готовност също да напуснат домовете си.Град Келоуна, с около 150 хил. жители, на 150 километра от Шъсуап, откъдето хиляди хора трябваше да се евакуират, е обгърнат от гъст дим от пожара.Заради пожари столицата на провинция Северозападни територии – Йелоунайф, бе напълно евакуирана.

Тази година сезонът на пожарите в Канада чупи рекордите. 14 милиона хектара изгоряха, което е равно на площта на Гърция и е двойно повече от предишния рекорд, датиращ от 1989 г.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *