Горящи планини: 5000 души са евакуирани на Тенерифе

Горящи планини: 5000 души са евакуирани на Тенерифе

© Reuters

Хора наблюдават пожара в Ла Есперанца на остров Тенерифе – популярна туристическа дестинация

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Близо 4500 души бяха евакуирани в четвъртък на испанския остров Тенерифе заради пожар, избухнал в планински национален парк, съобщи Ройтерс.“Това е най-сложният пожар, който сме имали на Канарските острови през последните 40 години“, каза лидерът на региона Фернандо Клавихо на пресконференция.Той добави, че се пожарникарите се борят да овладеят пожара преди очакваното повишаване на температурите през уикенда.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Докато самолетите, хвърлящи вода, успяха да стабилизират пламъците на юг от вулкана Тейде – най-високият връх на Испания, пламъците излязоха „извън контрол“ по северния фланг през сухи гори към долина, където се намират няколко места за къмпинг. Голяма част от острова е покрита с дим и пепел.

„Когато излезеш навън, започваш да се задушаваш. Сякаш нещо ти е заседнало в гърлото“, каза 37-годишната Алба Гил, жителка на село Ла Есперанса, където властите наредиха на хората да останат вкъщи поради силния дим.

© Reuters Сателитна снимка от сряда на пожара на остров Тенерифе Пожарът, който избухна в сряда, е обхванал най-малко 2600 хектара земя.Жегата и сухото време това лято допринесоха за необичайно тежки горски пожари в Европа и Западна Канада и остров Мауи на Хаваите, където историческият курортен град Лахайна е опустошен. Хавай не е пуснал сирените за пожарите, за да не обърка жителите с цунамиУчените казват, че изменението на климата, предизвикано от използването на изкопаеми горива, е довело до по-чести и по-мощни екстремни метеорологични явления.Горещата вълна от миналата седмица на Канарските острови остави много райони сухи, повишавайки риска от горски пожари.Властите предупредиха, че разпространяващият се пожар може да наложи по-нататъшни евакуации и изолация, като посъветваха хората да следят сигналите на обществените служби. Досега на 3820 души е наредено да останат у дома, каза началникът на гражданската защита Монтсе Роман.Затвор и приемен център за мигранти са били в зоните под изолация, отбелязва Ройтерс Сезонът на пожарите в Европа – все по-дълъг и по-стихиенВластите разположиха 17 самолета и общо 350 пожарникари и военен персонал. Допълнителни самолети за хвърляне на вода пристигнаха от континента.Целият достъп до планините на острова, включително любимата на туристите планина Тейде и Института по астрофизика „Тейде“, са затворени, за да се предотвратят всякакви инциденти.Двете летища на Тенерифе работят нормално, каза операторът на испанското летище Aena.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *