Григор Здравков „Антимафия“:Танов връща Пашата и Каратиста в митниците! Ще съберат 100 милиона до изборите!

Григор Здравков „Антимафия“:Танов връща Пашата и Каратиста в митниците! Ще съберат 100 милиона до изборите!

Григор Здравков е председател на Българска легия „Антимафия“. Гражданското сдружение противодейства на корупционните практики в държавните институции и подава сигнали в прокуратурата за престъпления на хора от високите етажи на властта. Сдружението е разкривало задкулисни действия на управляващите през годините независимо от тяхната партийна принадлежност. Потърсихме го по повод скандалното завръщане на Ваньо Танов на шефския пост в Агенция „Митници“.Интервю на Петър МИТРЕВ- Господин Здравков, при встъпването си в длъжност Ваньо Танов заяви, че ще увеличи събираемостта в митниците. С тази цел ли е назначен според вас?
– Ваньо Танов е провален кадър. В управлението на ГЕРБ той беше назначение лично на премиера Борисов. Забележете, че Георги Близнашки твърдо подкрепя това назначение, колкото и спорно да е то. Повечето десни формации, които бяха против Орешарски, по една или друга причина искаха оставката на Танов – от това, че по времето на ГЕРБ контрабандата е била в разцвет, до това, че Танов е с агентурно минало от Шесто управление на Държавна сигурност под кодовото название агент Гергов. Това става, докато е бил студент в Полувисшето училище за селскостопанска техника.- Как си обяснявате твърдата подкрепа на Георги Близнашки за Танов?
– Човек, който от социалист е станал демократ и твърди, че зад всичко лошо в държавата стои Държавна сигурност, да назначава за шеф на митниците доносник от Шесто управление, е меко казано, странно. Сега остава да пуснем и каналите за каптагон през Европа и ще видим Шенген през крив макарон. Но понеже Близнашки каза, че Танов е правилният човек и има много успехи, нека ви кажа какво подкрепя премиерът. Успехите на Танов са следните: средното количество обмитени цигари от 2002 г. до 2008 г. е 19,5 млрд. къса цигари. За 3 години Танов не може да мине 11,5 млрд. къса, което е с 45% по-малко, независимо колко хора през това време са се отказали да пушат. За първата година от царуването му в митниците е хванал 25 камиона, следващата година 20, по-следващата 8, накрая 4 – това са успехите му на тема контрабанда. Друг „успех“ на Танов е, че за една година е хванал 600 грама кокаин, а в друга – още по-голямото количество 10 грама амфетамини. Хероинът, който се ловеше до 2008 г., бе над 1 тон, при Ваньо Танов – 275 килограма, а най-голямото количество заловен кокаин е 79 кг, което е смешно. Какво друго подкрепя Близнашки – в 3 поредни доклада на Държавния департамент на САЩ по отношение на митниците се казва: „Исторически минимални количества на заловените наркотици“. Това е все едно ни казват: „Момчета, вие карате наркотици“.
Интересен факт е, че когато се повиши акцизът на цигарите със 100% в края на 2009 – началото на 2010 г., Ваньо Танов в две поредни години събираше по-малко пари. Когато от 2008 г. събираше между 30 и 50 млн. повече, което е нищо, контрабандистите пък почнаха да печелят по левче на кутия цигари, което е близо 800 000 лева на камион. Представете си средно по 800-900 камиона годишно, колко пари са отишли при бандитите. Мисля, че разбрахте, какво подкрепя премиерът Близнашки.- Има ли отношение връщането на Танов към предстоящите избори?
– Естествено. Танов е сложен преди изборите, за да осигури, както той казва, „ред и дисциплина в Агенция „Митници“. Парите няма да отидат към червената партийна централа, а към една друга. Единственият начин, по който може да разберете дали ще се събират пари за изборите, е да видите от първия му работен ден до избирането на новото правителство колко цигари, алкохол, горива и най-вече наркотици ще хване.- Според вас колко пари могат да се съберат в дните до изборите и ще отидат ли те в партийните каси, както се говори?
– Не съм сигурен дали ще влязат в черните партийни каси или в джобовете на хора като Пашата и Каратиста, но сумата за 3 месеца е някъде около 100 милиона. Само че няма да влязат през митниците, а през бандитите, които внасят стоките. Митниците ще бъдат използвани като контролен пункт, който си затваря очите. Танов не би рискувал да направи събирачка през митниците, защото бъдещото управление още не е превзело структурите на ДАНС и не се чувства сигурен.- Многократно сте казвали, че контрабанда без протекцията на властта не може да има. Това означава ли, че и премиерът Близнашки е част от схемата?
– Това е проблем на Близнашки. Аз бих му предложил в МВР в сектор „Борба с контрабандата и наркотиците“ да назначи светли личности като Пашата и Каратиста, защото те знаят как се работи с контрабанда. По времето на ГЕРБ се приложи една нова тактика – няма смисъл да тормозиш митничарите, а отиваш при съответните бандити и се договаряш. Казваш: „Ето тези пари на камион ги носите на съответния корт в Банкя“. Така беше и с ромското малцинство, което разпространява безакцизни цигари и хероин. „Няма смисъл да купуваме избори. Ние сме ви дали бизнес. Правете си сметка, за кого гласувате“.- Какво се случва в момента с Пашата и Каратиста?
– Пашата и Каратиста поемат контрабандата в митниците. Обяснено е на контрабандистите на цигари и алкохол, че всичко си остава по старому, просто вече друг ще събира парите и ще ги носи на едни кортове. Новото е, че ще има още един човек, който ще се занимава с тази работа – братовчедът Ради. Преди той отговаряше за кражбите на метрото и насипване имотите на хората. Сега се включва и в митниците, защото няма какво да насипват.
Човекът, който физически се занимава с преноса на кеш от контрабанда, пък е небезизвестният Бърборкото. Питайте Цветан Цветанов кой е Бърборкото. Той му е контингент от много време. Дори го беше арестувал за организирана престъпна група за побой и рекет. Цветанов се беше объркал, не знаеше, че е негов човек. После го пуснаха. Бърборкото продължава да се занимава с контрабанда на всякакви видове стоки, като най-хубавото е, че носи кеш парата. Ако искате да хванете контрабандните канали, хващате Бърборкото с куфарите пари, които разнася наляво и надясно, докато ги вкарат в офшорни сметки, и купонът приключва.- Не беше ли братовчедът Ради ковчежникът?
– Да, но тъй като те имат много голям периметър на действие, си разпределят нещата. Всички ще бръмчат по митниците, още не са овладели властта за държавни поръчки. Освен това в митниците винаги е имало кеш пара – минава ти стоката, даваш си парите и заминаваш. Докато при държавните поръчки се правят конкурси…- Каква част от парите в митниците отиват при шефовете и каква в партийните централи?
– Митничарите, които събират парите, запазват 50%, а останалото е за ръководството на агенцията. Част от тези 50% за шефовете отива към определени лобисти и „бизнесмени“, чрез които се финансират партиите.в.Галерия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *