Гълъбинов: Ако натискът от общинските бюджети се материализира, може да има известен риск за излизане извън 3% дефицит

Гълъбинов: Ако натискът от общинските бюджети се материализира, може да има известен риск за излизане извън 3% дефицит - 1

Гълъбинов: Ако натискът от общинските бюджети се материализира, може да има известен риск за излизане извън 3% дефицит

„Приоритетите в Бюджет 2024 са декларирани със съставянето на правителството. Те са в областта на здравеопазването, образованието, актуализации в пенсионната област. Също и приоритети, зададени и от ЕК – Зелената сделка, декарбонизация, дигитален преход – мероприятия, които трябва да бъдат финансирани в икономиката ни. Разбира се и укрепването на националната ни сигурност, особено в частта, свързана с борбата с мигрантския поток, за да можем да се надяваме, че към края на годината ще бъдем приети в Шенген“.

Това каза пред БНР икономистът и финансист Румен Гълъбинов. Той подчерта, че остават приоритетите за спазване на Маастрихтските критерии за бюджетен дефицит и сваляне на инфлацията, „които да ни помогнат за членство в еврозоната от 2025 г.“.

„Ако натискът от страна на общинските бюджети се материализира и има някаква актуализация на Бюджет 2023, тогава би могло да съществува известен риск за излизане извън бюджетен дефицит от 3%. Въпрос на умение е да се запази балансът и да се намерят компенсиращите механизми, ако се добавят нови разходи, то да има от приходната част къде да бъдат балансирани нещата, както и ако се наложи да се вземат заеми – вътрешни и външни“, подчерта той.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *