Гърция закри фенклубовете и обяви война на футболното хулиганство

Гърция закри фенклубовете и обяви война на футболното хулиганство

Гърция закри фенклубовете и обяви война на футболното хулиганство

Радикални мерки за справяне с футболното хулиганство предприе гръцкоот правителство в лицето на премиера Кириакос Мицотакис.

Всичко това идва след ужасните случки от миналата седмица в Атина, когато след ексцесиите между агитките на местния АЕК и хърватския Динамо (Загреб), се стигна до убийството на млад грък и ареста на 105 хървати.

А мерките, които Мицотакис и правителството ще приеме са радикални, защото от утре се прекратява дейността на всички фенклубове в страната, независимо от тяхната численост и това кой отбор подкрепят.

Всеки тим ще има право само на една централизирана организация, която ще работи в офисите на клуба, а учредяването на отделни фракции ще се забрани.

Освен това се премахва практика със самоохраната, приета в редица страни, включително и в България. В южната ни съседка вече няма да има така наречените „стюарди“, а полицията ще се заеме изцяло с охраната на мачовете и входовете към стадионите.

Заради инцидентите преди АЕК – Динамо, седем полицаи бяха отстранени от длъжност, а в тази насока също ще има реформи.

Според медиите в страната, полицията много добре е знаела, че към Атина се насочва огромна група крайни ултраси на Динамо от фракцията „Bad Blue Boys“, но въпреки това не е реагирала и не е предприела адекватни мерки за опазването на реда.

Разбира се, това не е първият подобен случай в Гърция, като през годините местните грандове си спечелиха негативна слава с редица грозни случки, сред които побоища, а дори убийства.

Последното от тях бе през 2021-а, когато 19-годишен фен загуби живота си след мача АЕК – ПАОК. Припомняме, че в гръцкото футболно хулиганство има и българска следа, като фенът на Ботев (Пловдив) – Тоско Бозаджийски, бе убит след дерби между Арис – ПАОК, на което той присъства.

Премиерът Мицотакис определи крайните мерки като опит за запазвване на имиджа не само на гръцкия футбол, но и на страната като цяло.

Той предупреди, че ако самите отбори не се ангажират с решаването на проблема с насилието, правителството ще бъде „принудено“ да отнеме възможността им да се състезават в евроепйски турнири.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *